Groei vertraagt in eurozone

De Europese economie koelde af in het eerste kwartaal. ©Bloomberg

De vertraging van het groeiritme bevestigt eerdere indicaties dat er economisch wolkjes aan de lucht zijn.

De economie van zowel de eurozone als de gehele Europese Unie liet in het eerste kwartaal een minder goede indruk als eind 2017. Dat blijkt uit een eerste schatting van de Europese cijferaars van Eurostat. 

In de eurozone groeide het bbp met 0,4 procent, vergeleken met 0,7 procent het voorgaande kwartaal. Ook in de gehele Europese Unie was er een groeivertraging, met 0,4 procent groei nu in vergelijking met 0,6 procent eind 2017. 

Somber

De cijfers komen niet als een volslagen verrassing. De afgelopen dagen rapporteerden de verschillende landen van het Euroblok al individuele cijfers. Die vielen onverwacht tegen. In eigen land viel de groei terug naar 0,4 procent, in Frankrijk halveerde het groeicijfer zelfs. 

Ook de barometer van onderzoeksbureau Markit, die elke maand een kleine 5.000 Europese bedrijven bevraagt over de economie en hun orderboekje, bemerkte de versombering. De Markit-index klokte af op 55,2 punten, wat neerkomt op een kwartaalgroei van 0,5 procent. Dat lijkt mooi, maar wijst volgens Markit op de 'zwakste groei van bedrijfsoutput sinds begin 2017'. 

De vertraging van het groeiritme geeft mogelijk munitie aan de 'duiven' in de Europese centrale bank. 'Gelet op de zwakkere data is de kans groot dat de Europese Centrale Bank op veilig speelt en in het vierde kwartaal van 2018 de stimulus verlengt', merkt UBS-hoofdeconoom Reinhard Cluse aan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud