'Grootste Griekse bank verdacht van corruptie'

Piraeus Bank, de grootste bank van Griekenland, is mogelijk betrokken bij een corruptieschandaal. ©Bloomberg

Piraeus Bank, de grootste bank van Griekenland waar de vroegere Dexia-baas Karel De Boeck vice-voorzitter is, ligt in het vizier van het Griekse gerecht.

De belangrijkste corruptiewaakhond van het land beticht de bank van verboden transacties met het Grieks-Amerikaanse conglomeraat Libra. Door geld over te maken aan Cypriotische dochtervennootschappen van Libra, omzeilde Piraeus de kapitaalcontroles die in de nasleep van de crisis aan de Griekse banken werden opgelegd.

Om te vermijden dat de Griekse banken zouden omkantelen omdat klanten er massaal hun tegoeden zouden weghalen, besloot Athene in 2015 kapitaalcontroles in te voeren. Daarbij konden Grieken maandelijks slechts een beperkt bedrag van hun rekening halen, en ook geld overmaken naar buitenlandse instellingen werd aan banden gelegd. Pas dit jaar hief de Griekse regering de kapitaalcontroles op. 

Nauwe banden met scheepvaartmagnaat

Maar Piraeus zou die regels dus aan zijn laars hebben gelapt door in 2016 geld door te sluizen naar de Cypriotische offshorebedrijven van Libra, zegt openbaar aanklaagster Eleni Touloupaki nu. Dat net Libra centraal staat in het hele verhaal, hoeft niet te verbazen. Het Amerikaanse conglomeraat met Griekse roots - Libra werd in de jaren zeventig opgericht door de Griekse scheepvaartmagnaat Michael Logothetis - heeft al lang nauwe banden met Piraeus.

Libra bleek een belangrijke steunpilaar toen Piraeus in 2015 een loodzware kapitaalverhoging moest doorvoeren om het hoofd boven water te houden. Een jaar eerder had het conglomeraat al groot pakket risicovolle leningen overgenomen van de bank. Dat dat telkens aan bijzonder aantrekkelijke voorwaarden gebeurde voor Libra, wekte toen al de interesse van de toezichthouders, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag. De openbaar aanklaagster baseert zich nu op eerdere onderzoeken van de Griekse centrale bank en de Griekse antiwitwascel.

Op basis van dat onderzoek werden in totaal 38 mensen aangeklaagd, voornamelijk voormalige werknemers en bestuursleden van Piraeus en Libra. 

Belg in bestuur

Sinds 2016 zetelt er ook een Belg in de raad van bestuur van Piraeus: Karel De Boeck. Kort na zijn vertrek als topmvan van de restbank Dexia kwam De Boeck aan boord bij Piraeus om daar mee orde op zaken te stellen. Vandaag is hij ondervoorzitter van de bank en staat hij aan het hoofd van het risicocomité binnen het bestuur. Of het onderzoek naar de bank ook gevolgen heeft voor De Boeck is niet duidelijk. Tot dusver was de bankier niet bereikbaar voor commentaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n