Grote EU-landen waarschuwen VS over handel

Emmanuel Macron, Angela Merkel en Theresa May. ©AFP

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waarschuwen de Verenigde Staten om geen unilaterale importtaksen te heffen op Europese producten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May hebben via telefonisch overleg afgesproken dat de Europese Unie zich moet verdedigen als de VS in de komende uren beslissen de invoer van Europese producten extra te belasten.

De Amerikaanse president Donald Trump lanceerde in maart heffingen op buitenlands staal en aluminium, maar onder meer de Europese Unie kreeg een vrijstelling tot 1 mei. Trump moet dus op heel korte termijn beslissen of hij die vrijstelling verlengt.

'De drie Europese leiders zijn het erover eens dat de VS geen handelsmaatregelen mogen treffen tegen de Europese Unie', zegt een Duitse regeringswoordvoerder in een mededeling. 'Als dat toch gebeurt moet de Europese Unie klaar staan om zijn belangen te verdedigen in het kader van de multilaterale handelsorde.' Daarmee verwijzen de Europese leiders naar de Wereldhandelsorganisatie, die handelsgeschillen beslecht.

Iran

Merkel, Macron en May vinden ook dat het Iran-akkoord het beste middel is om te voorkomen dat Teheran kernwapens ontwikkelt, zegt het bureau van May in een mededeling. Het Westen heeft in 2015 de sancties tegen Iran geschrapt in ruil voor de belofte van Teheran om zijn kernprogramma te beperken.

De drie Europese toppolitici spraken af dat het akkoord moet worden uitgebreid tot onder meer ballistische raketten. 'Zij engageren zich om met elkaar en met de VS nauw samen te werken om de uitdagingen aan te pakken die Iran stelt.'

Trump moet tegen 12 mei beslissen of hij de Amerikaanse sancties tegen Iran opnieuw invoert. Een hervatting zou het olieaanbod uit Iran doen dalen en wellicht de olieprijs doen stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud