Advertentie
Advertentie

Gunstig Europees advies voor gebruik Moderna bij jongeren

©REUTERS

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) zet het licht op groen voor het gebruik van het Moderna-vaccin bij 12- tot 17-jarigen.

Het positief advies voor het Moderna-vaccin, dat nu als Spikevax door het leven gaat, volgt op een onderzoek bij ruim 3.700 adolescenten. Uit die studie blijkt dat de werking bij jongeren vergelijkbaar is als bij volwassenen. Er kunnen beperkte en milde neveneffecten optreden, zoals pijn en zwelling op de plaats van de injectie, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, koorts en spier- en gewrichtspijn.

Ons land startte begin deze maand de vaccinatie van 12-tot 15-jarigen op, nadat er eerder toelating was gekomen voor 17- en 18-jarigen. Tot nu toe kon die leeftijdsgroep alleen het vaccin van Pfizer-BioNTech krijgen, maar daar kan nu verandering in komen. Om Moderna in te schakelen in de vaccinatiecampagne moeten de Europese Commissie en de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid hun fiat geven.

mRNA-technologie

Spikevax werkt net als Pfizer-BioNTech met de veelbelovende mRNA-technologie, waarbij een stukje genetische code van het virus ingespoten wordt. Dat lokt een immuunrespons uit, waardoor het lichaam zich traint voor een echte virusaanval.

Het nieuws is een extra meevaller voor Moderna, waarvan het aandeel sinds eind 2018 vertienvoudigd is. De producent spint garen bij de beleggersongerustheid over de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus, die overheden overal ter wereld aanzet om nog sneller te prikken. Dat Spikevax straks ingeschakeld kan worden bij jongeren moet de vaccinatieklus nog een stukje eenvoudiger maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud