Hamsterende Griek bezorgt economie groeispurt

Uit schrik voor een grexit deden de Grieken in juni wellicht meer aankopen dan gepland. ©Bloomberg

De Griekse economie heeft in het tweede kwartaal een verrassende groeispurt geplaatst. Wellicht zette de dreigende grexit heel wat Grieken ertoe aan geplande grote aankopen versneld uit te voeren. Ook toeristen lieten het geld rollen.

De Griekse premier, Alexis Tsipras, heeft donderdagmorgen wellicht een diepe zucht van verlichting geslaakt. Want de vrees voor een fikse krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in de periode april-juni bleek onterecht.

'De economie groeide in april-juni kwartaal op kwartaal met 0,8 procent. Jaar op jaar was sprake van een klim met 1,4 procent', meldde het Griekse instituut voor de statistiek (Elstat). Economen hadden rekening gehouden met een krimp van 0,5 procent op kwartaalbasis.

Toeristen

Welke sectoren de groeimotor waren, maakte Elstat nog niet bekend. Wellicht gaven toeristen de economie een welkom duwtje in de rug.

Touroperator TUI maakte donderdagmorgen nog bekend dat Griekenland tijdens de eerste zes maanden van 2015 een topbestemming was. Veel mensen verkozen de Griekse eilanden boven Noord-Afrika en Turkije door de terreurdreiging in die contreien.

Griekse consument

Mogelijk deed ook de Griekse consument zijn duit in het zakje. De Grieken haalden in de lente - toen dat nog onbeperkt kon - in sneltreinvaart geld af van hun bankrekening omdat ze schrik hadden dat de waarde van hun spaardeposito's, na een grexit en een omzetting van hun spaarcentjes van euro's naar drachmes, zou halveren.

De politieke onzekerheid dreigt in het najaar aan te houden. De Griekse regering bereikte begin deze week weliswaar een principedeal met haar internationale geldschieters over verse financiële steun. Maar in ruil moeten de Grieken de volgende drie jaar wel zwaar blijven bezuinigen en hervormen.

De kans is groot dat het regeringsschip strandt op het derde reddingsplan. In Syriza-rangen bestaat immers behoorlijk wat ongenoegen over Tsipras' 'bocht' in de gesprekken met Europa en het Internationaal Monetair Fonds. 

Het derde steunplan raakt donderdagnacht meer dan waarschijnlijk alleen met de steun van enkele oppositiepartijen door het parlement. In Griekse regeringskringen was de afgelopen dagen al te horen dat de Grieken in september of oktober wellicht opnieuw naar de stembus trekken als de Syriza-rebellie zo groot is dat Tsipras geen parlementaire meerderheid meer heeft.

 

De bbp-cijfers van donderdag lijken te suggereren dat de Grieken een deel van die euro's in de reële economie gepompt hebben. Waarschijnlijk versnelden ze geplande grote aankopen en kochten ze die koelkast, tv, smartphone of auto die ze later dit jaar sowieso wilden aanschaffen, in de lente al.

Niet alleen het groeicijfer voor het tweede kwartaal vormde een opsteker voor premier Tsipras. Elstat herzag ook het cijfer voor de eerste drie maanden van het jaar. Een kwartaal-op-kwartaalkrimp werd gecorrigeerd naar een nulgroei. 

De vraag is of de Griekse economie ook in de tweede jaarhelft kan blijven presteren. Begin deze maand werd al duidelijk dat de bedrijvigheid in de industrie in een juli een zelden geziene terugval gekend had.

Ondernemers kregen vorige maand amper nieuwe orders binnen. De export ging ook fors achteruit terwijl bedrijven de grootste moeite van de wereld hadden om grondstoffen te kopen.

Strijd

De politieke onzekerheid van de afgelopen maanden speelt zeker een rol. Hellas verkeerde in dubio over zijn toekomst sinds de radicaal-linkse partij Syriza eind januari als winnaar uit de bus kwam bij de parlementsverkiezingen.

Vooral omdat de ploeg van premier Alexis Tsipras een verbeten strijd leverde met de internationale geldschieters. Maanden weigerde Athene in te stemmen met nog meer besparingen en bezuinigingen. Het gepoker bracht Griekenland in juli aan de rand van het bankroet en een grexit.

Kapitaalcontroles

Omdat de Grieken massaal spaargeld afhaalden, besliste de regering-Tsipras eind juni de banken enkele weken te sluiten in een poging een ineenstorting van het Griekse banksysteem te voorkomen. Ze voerde ook kapitaalcontroles in.

Daardoor kunnen de Grieken slechts een beperkt bedrag opnemen aan pinautomaten. Die maatregel bemoeilijkte evenwel ook enkele weken het zakendoen voor bedrijven. Voor hen was het een tijd onmogelijk buitenlandse leveranciers te betalen. De precieze impact van die kapitaalcontroles zal pas blijken uit de bbp-cijfers van het derde kwartaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud