Advertentie

Herstel Spaanse huizenmarkt wint vaart

De Spaanse huizen worden snel duurder ©netto

Wie nog een vakantiewoning onder de Spaanse zon op het oog heeft, moet zich reppen. In het tweede kwartaal werd de gemiddelde Spaanse woning jaar op jaar 4 procent duurder.

In de nasleep van de financiële crisis van 2008/2009 kwam de Spaanse huizenmarkt in een zware crisis terecht. De jaren daarvoor was er massaal veel gebouwd, maar plots zakten de financiële constructies in elkaar. Tienduizenden Spanjaarden raakten hun werk kwijt en konden hun leningen niet meer afbetalen. De vraag naar nieuwbouw stortte in en de huizenprijzen kelderden.

Dankzij forse besparingen en een zware herstructurering van de bankensector zit de Spaanse economie nu weer op het groeipad. De werkloosheid blijft torenhoog, maar is wel aan het afnemen en de huizenmarkt is sinds een goed jaar ook aan het herstellen.

Dat herstel is in het tweede kwartaal gevoelig versneld, leren de jongste data van het Spaanse bureau voor de Statistiek INE. Jaar op jaar stegen de huizenprijzen met 4 procent in het tweede kwartaal. Voor nieuwbouw bedroeg de stijging 4,9 procent, voor bestaande woningen 3,8 procent. In het eerste kwartaal bleef de prijsstijging nog beperkt tot 1,5 procent jaar op jaar.

De woningprijzen stijgen het sterkst op de Balearen en in Madrid, respectievelijk 7,3 en 6,4 procent. Ook in Catalonië kosten huizen aanzienlijk meer dan een jaar eerder, 5,5 procent. De prijzen evolueren het minst in afgelegen, dun bevolkte of bergachtige streken als Extremadura, Galicië of Navarra.

De evolutie van de Spaanse huizenprijzen wordt ook in België in de gaten gehouden, want Spanje blijft een populair land voor de aankoop van een vakantiewoning. In de eerste helft van het jaar kochten meer dan 1.500 Belgen een tweede verblijf in het Zuid-Europese land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud