nieuwsanalyse

Het plan-Juncker in acht vragen

Werner Hoyer (l.) en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie, ondertekenden gisteren de laatste akkoorden. ©REUTERS

Het zogenaamde plan-Juncker, een investeringsfonds van 315 miljard euro, is klaar. De eerste investeringsprojecten zijn al gescreend en na de zomer moet de Europese Investeringsbank (EIB), die het fonds zal beheren, uit de startblokken schieten.

‘We zijn klaar’, zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren nadat hij samen met EIB-voorzitter Werner Hoyer de laatste akkoorden had ondertekend om het investeringsfonds van 315 miljard euro op te starten.

Waarom is een investeringsfonds nodig?

Omdat de investeringen in Europa nog altijd 15 procent lager liggen dan in 2007, zei Juncker gisteren. Hij legde uit dat overheden drie cruciale opdrachten hebben: hun eigen budget gezond maken, de economie structureel hervormen en investeren. Het investeringsfonds moet ze helpen bij dat laatste.

Hoe werkt het fonds?

De Europese Unie wil privégeld aantrekken door zelf het grootste risico van de investeringen te dragen.

Niet als een klassiek overheidsagentschap dat met belastinggeld wegen aanlegt. De Europese Unie wil privégeld aantrekken door zelf het grootste risico van de investeringen te dragen. Concreet hebben de Commissie en de Europese Investeringsbank samen 21 miljard euro opzijgezet. Privé-investeerders moeten van die 21 miljard 315 miljard euro maken.

Waarom zouden privé-investeerders instappen?

Omdat als de investering mislukt, de Commissie en de EIB de eerste klap opvangen. Daarvoor dient de 21 miljard euro. Die manier van werken moet toelaten dat risicovolle projecten toch aantrekkelijk worden voor privé-investeerders.

Is een hefboom van 1 op 15 naïef?

Werner Hoyer (l.) en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie, ondertekenden gisteren de laatste akkoorden. ©EPA

Juncker zegt dat berekeningen leren dat een hefboom van 1 op 30 kan, en dat hij dus voorzichtig is. Hoyer merkte op dat de EIB voor iedere euro van haar jongste kapitaalverhoging 18 euro aan extra investeringen heeft losgeweekt.

Wie kan een aanvraag indienen?

Bedrijven in alle maten en gewichten: van kmo’s tot speciale investeringsvehikels tot staatsbedrijven. Alleen EU-overheden kunnen geen geld vragen. De bedoeling is dat de komende drie jaar een vierde van het geld - 75 miljard euro - naar kmo’s vloeit. Volgens de Europese regels zijn dat bedrijven met maximaal 250 werknemers.

Aan wie moet een aanvraag worden gericht?

In Vlaanderen zal Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) het aanspreekpunt voor het Juncker-plan worden. PMV moet dan de brug slaan naar de Europese Investeringsbank. Bedrijven kunnen ook zelf de EIB contacteren.

Wat is het criterium om geld te krijgen?

Werner Hoyer (l.) en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie, ondertekenden gisteren de laatste akkoorden. ©© Thierry Tronnel/Corbis

Er zijn geen politieke verdeelsleutels per land of per sector. Een belangrijk criterium wordt het risicogehalte van het project. Als blijkt dat het project alleen via de Europese waarborg van het Juncker-fonds aan geld kan raken, zal het Juncker-fonds makkelijker ja zeggen.

Bij infrastructuurwerken is het bijvoorbeeld de bedoeling dat het investeringsfonds het meest risicovolle deel van de werken cofinanciert.

Vanaf wanneer start het plan-Juncker?

Na de zomer komt het op volle kracht, maar nu al is de Europese Investeringsbank projecten aan het bekijken die later in het investeringsfonds zullen worden ondergebracht. Werden bijvoorbeeld al geselecteerd: een windmolenpark in Kopenhagen, Ierse ziekenhuizen, goedkope leningen voor energie-investeringen voor Franse gezinnen, een luchthaven in Kroatië en een biotechonderzoekscentrum in Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud