Ier Philip Lane volgt Peter Praet op bij ECB

De Ierse centraal bankier Philip Lane krijgt een topjob bij de ECB. ©REUTERS

De gouverneur van de Ierse centrale bank, Philip Lane, volgt vanaf juni de Belg Peter Praet op als hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB).

De 19 ministers van Financiën van de eurozone zetten maandag hun schouders onder de benoeming van de 49-jarige Lane. De Ier was de enige kandidaat voor de job van Peter Praet. Lane wordt de volgende acht jaar de hoofdeconoom in het zeskoppige directiecomité van de ECB in Frankfurt.

De voordracht van Lane wordt dinsdag door de ministers van Financiën van de 28 Europese lidstaten geformaliseerd. De finale beslissing wordt genomen door de Europese leiders op de Europese top van 22 en 23 maart. In tussentijd mag het Europees Parlement Lane al eens uithoren. 

Een kompaan van Draghi

Philip Lane leidt de Ierse centrale bank sinds 2015 en is net als Praet doctor in de economie. Onder zijn hoede kon Ierland de crisis de rug toekeren en opnieuw een solide economische groei optekenen. 

De functie van hoofdeconoom is een van de meest invloedrijke jobs in het directiecomité van de ECB. Praet, die onlangs 70 werd, kon niet meer worden herbenoemd. Het kan nu even duren voor België opnieuw een plek krijgt in het directiecomité van de ECB.

Nog twee wissels dit jaar

Dit jaar komen nog twee topfuncties vrij. ECB-voorzitter Mario Draghi vertrekt eind oktober, de Fransman Benoît Coeuré zwaait af op de laatste dag van het jaar. Vooral de opvolger van Draghi kan een bocht in het beleid inluiden. 

Lane heeft de voorbije jaren steevast het beleid van ECB-voorzitter Mario Draghi gesteund. De puzzel bij de ECB moet een evenwicht vinden tussen grote en kleine landen, Noord- en Zuid-Europa en liefst ook tussen mannen en vrouwen, al lukt dat laatste niet echt.

Momenteel zetelt slechts een vrouw in het directiecomité, de Duitse Sabine Lautenschläger. En de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet eerder uitschijnen dat ze de voorzitter van de Bundesbank, Jens Weidmann, naar Frankfurt wil sturen, wat het aantal vrouwen op nul zou brengen.

Maar intussen zet Merkel haar zinnen eerder op de meer politieke topjobs in Europa. Dit jaar - na de Europese verkiezingen op 26 mei - moeten ook een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en een opvolger van Donald Tusk als voorzitter van de Europese raad worden gekozen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect