opmerkelijk

Ierse 'elfjeseconomie' groeit 26 procent

©AFP

De knalprestatie is vooral te danken aan Amerikaanse fiscale inwijkelingen die evenwel maar weinig 'reële' jobs opleveren.

Het is een cijfer dat doet duizelen: het Ierse bruto binnenlands product (bbp) blijkt in 2015 niet zoals eerst gemeld 'slechts' met 7,8 procent gegroeid, maar met... 26,3 procent. Dat kondigde de Ierse dienst voor de Statistiek (CSO) dinsdag op een persconferentie aan.

Zelfs de doorgaans onderkoelde statistici geven aan dat de herziening 'drastisch' is. De belangrijkste reden is dat blijkbaar een stuk meer Amerikaanse bedrijven dan Dublin dacht vorig jaar om fiscale redenen naar Ierland verkast zijn. En dat is inclusief een 'grote specialist in vliegtuigleasing'. Ook zou een handvol technologiebedrijven hun intellectuele eigendom naar Ierland hebben verhuisd. 

'We zijn een kleine economie. Als je dan een grote toename in activa krijgt, is dit het resultaat', zegt Michael Connolly, hoofd statistiek bij het CSO. Hij voegt er wel aan toe dat die fiscale immigratie weinig impact heeft op de tewerkstelling.

Patrick Honohan, de ex-gouverneur van de Ierse centrale bank, waarschuwde vorig jaar in zijn afscheidsspeech al dat de officiële groeicijfers zo vertekend worden door enkele multinationals dat ze nauwelijks nog iets zeggen over de 'onderliggende' economie. Honohan raamt dat de tewerkstelling in Ierland de voorbije paar jaar slechts met zo'n 2 à 3 procent per jaar is toegenomen.

Het groeiende aantal Amerikaanse bedrijven dat louter om fiscale redenen naar Ierland verhuist, is Washington al langer een doorn in het oog. De farmagigant Pfizer blies eerder dit jaar de miljardenovername van de 'Ierse' Botox-producent Allergan af, toen duidelijk werd dat de regering-Obama via het sluiten van enkele achterpoortjes fiscale uitvlagging minder aantrekkelijk maakt.

Al die fiscale vluchtelingen repatriëren een groot deel van hun Ierse winst naar het hoofdkantoor. Het gevolg is dat Ierland vooral een groot exporteur van zweet is en een groot deel van de in het land geproduceerde rijkdom meteen weer - fiscaal voordelig - naar de buitenlandse hoofdkantoren vloeit.

Daarom kent Ierland van alle landen in de wereld de grootste kloof tussen wat de bewoners jaarlijks produceren en wat ze jaarlijks verdienen. Het bruto nationaal inkomen beliep in 2015 194 miljard euro. Dat is liefst 20 procent minder dan het 244 miljard euro grote bruto binnenlands product. 

Precies omdat een groot deel van de Ierse zogenaamde 'rijkdom' onzichtbaar is, bestempelt de Amerikaanse econoom Paul Krugman Ierland op Twitter als een 'elfjeseconomie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud