IMF-econoom stapt gedegouteerd op

Ook de huidige IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft het in de ontslagbrief van IMF-econoom Peter Doyle verkorven.

'Ik schaam me dat ik enige link heb gehad met het IMF'. Die bijtende zin schrijft Peter Doyle, die 20 jaar lang voor het Internationaal Fonds (IMF) werkt in zijn ontslagbrief. Daarin verwijt hij het IMF laksheid en het bewust verzwijgen van waarschuwingen, onder andere over de eurocrisis.

De brief leest al een vernietigende aanklacht tegen het IMF. Doyle, adviseur op het departement Europa van het IMF, verwijt het fonds dat het de eurozone niet 'herhaaldelijk en op het gepaste moment waarschuwde', hoewel de wortels van de crisis die de zone vandaag doormaakt volgens hem al veel eerder blootgelegd waren. Ze werden echter bij het IMF 'onderdrukt'.

Doyle, die hoofd was van de afdeling Zweden, Denemarken en Israël, wijt 'de mislukkingen van het IMF inzake toezicht' aan de 'Europese partijdigheid' van het fonds, die volgens hem blijft toenemen en die van de top naar de hele organisatie doorsijpelt.

Hij haalt ook uit naar de selectieprocedures voor de toplui van het IMF, waarbij hij ook de huidige algemeen directrice, de Française Christine Lagarde, viseert.

De bittere brief illustreert de spanningen rond de internationale kredietinstelling waarvan de geloofwaardigheid op het spel staat, mede door de huidige bemoeienissen met de eurocrisis.

Een woordvoerder van het IMF, William Murray, zei desgevraagd enkel dat de opmerkingen van Doyle al een hele tijd bekend en publiek waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud