IMF: 'Griekenland zonder snel akkoord in wanbetaling'

Premier Tsipras moeit zich meer zelf met de onderhandelingen, maar er is te weinig vooruitgang. ©Bloomberg

Griekenland moet in juni, juli en augustus alles samen 11 miljard euro aan uitstaande schulden terugbetalen en er is 'geen mogelijkheid' dat het land daarin zal slagen als het geen akkoord kan sluiten met zijn internationale geldschieters.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - een van die geldschieters - in een interne memo waar de Britse omroep Channel 4 dit weekend de hand op heeft kunnen leggen.

Athene is nu al maanden met het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie aan het onderhandelen over de voorwaarden voor het vrijmaken van de laatste schijf noodhulp, voor een bedrag van 7,2 miljard euro. Sinds de eurogroep openlijk kritiek had op de geringe betrokkenheid van de Griekse ministers bij de gesprekken, ging premier Alexis Tsipras zich meer moeien, staat in de memo te lezen. 'Toch blijft de vooruitgang problematisch', luidt het.

De kritiek is hard: 'De onderhandelaars hebben weinig manoeuvreerruimte. En bovenal heeft de IMF-staf geen toegang tot ministers voor beleidsoverleg'. Discussies over een pensioenhervorming, het dereguleren van de arbeidsmarkt en het opnieuw aanwerven van 4.000 voormalige ambtenaren staan een breed akkoord in de weg.

Het IMF stipt trouwens aan dat er in het licht van een dreigende wanbetaling geen 'snel en slordig' werk mag gebeuren en dat de IMF-regels te allen tijde gerespecteerd moeten worden. De EU en de ECB moeten bovendien niet te veel bijkomende bezuinigingen eisen van Athene, anders wordt het risico op een faillissement groter. 'De rekeningen moeten kloppen.'

Ondanks het ogenschijnlijk slechte gesternte dat boven de onderhandelingen hangt, hoopt de Griekse regering de komende week een akkoord op technisch niveau te kunnen sluiten, zei een regeringswoordvoerder zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud