IMF-topvrouw Lagarde waarschuwt dat Grexit ‘niet gemakkelijk' is

©AFP

Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), sluit niet langer uit dat Griekenland de eurozone verlaat. ‘De exit van Griekenland is een mogelijkheid’, zegt ze in een interview dat donderdag op de website van de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung verscheen.

Het citaat werd later echter om onbekende redenen uit het artikel op de website verwijderd.

Volgens Lagarde, die met het IMF en de Europese instellingen in aanslepende onderhandelingen met Athene verwikkeld is, zou een 'Grexit' niet gemakkelijk zijn, maar ‘het zou waarschijnlijk niet het einde van de euro betekenen’. Over de onderhandelingen zelf is Lagarde niet positief. ‘Het is erg onwaarschijnlijk dat we in de komende dagen een omvattende oplossing zullen vinden’, zegt ze.

Vooruitgang

Het IMF biedt de Griekse regering inmiddels drie extra weken om een krediet van 1,6 miljard euro terug te betalen. Zowel bij het IMF als bij de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie groeit de frustratie over de herhaalde claims van de regering van premier Alexis Tspiras dat er een akkoord over de schulden nakend is. In realiteit wordt er naar verluidt barweinig vooruitgang geboekt.

Onwaarschijnlijk

Lagarde deed haar uitspraken in de marge van een ontmoeting van de ministers van Financiën van de G7-landen in het Duitse Dresden. ‘Het is zeer onwaarschijnlijk dat we in de komende dagen tot een omvangrijke oplossing komen’, zegt Lagarde. Nadat er tien dagen geleden allerlei positieve geluiden uit Athene gekomen waren ‘zijn we de afgelopen week dan weer ontnuchterd’, constateert de topvrouw van het IMF.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud