Italiaanse crisis besmet Spaanse economie

Luis de Guindos, Spaans minister van Financiën (l), stelt vast dat de Italiaanse crisis, na het ontslag van premier Mario Monti (r) zijn land 'besmet' ©AFP

De politieke crisis in Rome raakt niet alleen de Italiaanse economie, maar besmet ook de Spaanse. Het aangekondige ontslag van Mario Monti en de vrees voor een terugkeer van Silvio Berlusconi joeg meteen de Spaanse rente omhoog.

De beurs van Madrid stond rond de middag bijna twee procent lager en was daarmee de slechtst presterende in Europa na die van Milaan. In de loop van de namiddag trad wat herstel in, maar Madrid bleef aan de staart van het beurzenpeloton bengelen. En het verschil tussen de Spaanse en de Duitse langetermijnrente is weer opgelopen van 412 basispunten voor het weekend tot 430.

'Fundamenteel is het Spaans probleem niet opgelost. Het huidig renteniveau is onhoudbaar op termijn', oordeelt Jesus Castillo, econoom bij Natixis. Hij denkt dat Madrid niet langer kan wachten om steun te vragen aan de Europese unie. Een mening die gedeeld wordt door de toonaangevende krant El Pais 'Spanje moet zonder uitstel een beroep doen op financiële hulp van Europa', luidt het.

Minister van Economie Luis de Guindos, toonde zich eveneens bezorgd om het domino-effect dat Rome blijkbaar in gang zette. 'Als er twijfels rijzen over de politieke stabiliteit in één van onze buurlanden, zorgt dat onmiddellijk voor een besmetting', stelde hij vast. Maar hij bleef vaag over de vraag of Spanje nu snel gaat aankloppen in Brussel voor financiële steun.

Dramatisch

De Italiaanse politiek nam dit weekend een dramatische wending, na goed een jaar relatieve rust onder de technocratische premier Mario Monti. Monti diende zaterdagavond zijn ontslag in, nu zijn voorganger Silvio Berlusconi een comeback maakt en zijn centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PdL) de steun aan het hervormings- en saneringsbeleid van Monti opzegde. 'Een categorieke motie van wantrouwen', oordeelde Monti.

Monti zal pas ontslag nemen als het parlement de begroting goedgekeurd heeft, maar waarschijnlijk gaat Italië nu in februari in plaats van maart naar de stembus. Daarbij gaat Berlusconi campagne voeren tegen het hervormingsbeleid van Monti.

In de peilingen ligt de PdL ruim achter op de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van Pier Luigi Bersani, maar ook daar is de linkerzijde van de partij in het beste geval een koele minnaar van de hervormingen die Monti de voorbije 13 maanden doorvoerde.

Barroso

De rente op Italiaanse staatsobligaties op tien jaar stond rond 16u zowat 27 basispunten hoger op 4,79 procent. De 'spread' met de Duitse langetermijnrente was daardoor opgelopen tot 349 basispunten. De beurs van Milaan verliest bijna 2,5 procent terwijl de DAX in Frankfurt zo goed als onveranderd noteert.

De reactie vanuit Brussel liet niet lang op zich wachten. Commisievoorzitter Barroso was in november 2011 nog zichtbaar opgelucht toen Berlusconi ten voordele van Monti van het toneel verdween en kon het net als Duits kanselier Merkel prima vinden met de technocraat (zie foto).

In een gesprek met de zakenkrant Il Sole 24 Ore waarschuwt Barroso de Italianen dat ze het onder Monti teruggekeerde beleggersvertrouwen niet als verworven mogen beschouwen. Rome kreeg donderdag een voorproefje, toen de rente in één trek fors hoger schoot nadat de PdL zich onthield bij een stemming.

'De vervroegde verkiezingen mogen geen excuus vormen om noodzakelijke hervormingen in twijfel te trekken', stelt Barroso. 'De relatieve rust op de financiële markten wil niet zeggen dat de crisis voorbij is.'

Volgens het dagblad Corriere della Sera werd Monti in de marge van de 'World Policy Conference' in Cannes zaterdag bestookt met vragen door buitenlandse beleidsmakers. 'Ik kon de hele dag geen antwoord geven op de vele vragen, vooral van buitenlanders. Ik merkte hun verbazing over de Italiaanse toestand', citeert het dagblad de afscheidnemende premier.
Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud