Italiaanse economie op de pechstrook

Als de Italiaanse premier, Matteo Renzi, de recessie in 2015 wil uitwuiven, voert hij best wat grote economische hervormingen door. ©REUTERS

Italië raakt maar niet uit het sukkelstraatje. Tijdens de laatste drie maanden van 2014 maakte de derde economie van de eurozone nog maar eens pas op de plaats.

Italië blijft de zieke man van Europa. Ook in 2014 slaagde het Zuid-Europese land er weer niet in de recessie uit te zwaaien. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Italiaanse instituut voor de statistiek (Istat).

'Tijdens het vierde kwartaal van 2014 bleef de economische activiteit in Italië onveranderd in vergelijking met het vorige kwartaal. Jaar op jaar was sprake van een krimp met 0,3 procent', rekenden de medewerkers van Istat uit.

De derde economie van de eurozone klopte zo nipt de verwachtingen. Analisten waren uitgegaan van een kwartaal-op-kwartaalkrimp van 0,1 procent in de periode oktober-december. Tijdens het derde kwartaal was de Italiaanse economie nog met 0,1 procent gekrompen.

Redenen

Istat haalt een aantal redenen aan voor de stagnatie. 'In de eerste plaats telde het laatste kwartaal van 2014 twee werkdagen minder dan de vorige driemaandsperiode', luidde het. De activiteit in de landbouwsector en de industrie viel terug. De betere prestaties van de dienstensector konden dat negatieve effect niet compenseren.

Maar ook de Italiaanse consument gaf niet thuis. Door de hoge werkloosheid en het beperkte vertrouwen in een economische heropleving in het land hielden de Italianen de vinger op de knip tijdens de laatste drie maanden van 2014. 'De binnenlandse vraag leverde dan ook een negatieve bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp)', stelde Istat.

-0,4 procent
De Italiaanse economie kromp in 2014 met 0,4 procent.

Dat Italië een nieuwe krimp wist te vermijden, dankt het land aan de stijgende buitenlandse interesse voor Italiaanse producten.

Moed

De cijferaars van Istat brachten ook de prestaties van de Italiaanse economie in heel 2014 in kaart. 'Er was in 2014 sprake van een daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent', klonk het. Dat cijfer geeft een beetje moed. Want in 2013 kromp Italië nog met 1,9 procent.

Desalniettemin bewijzen de Istat-gegevens dat de Italiaanse premier, Matteo Renzi, een jaar na zijn aantreden dringend werk moet gaan maken van grote economische hervormingen als hij zijn land uit de vicieuze cirkel wil halen waarin het nu al meer dan een decennium zit. Ook Europa dringt daar al maanden op aan.

Arbeidsmarkthervorming

De premier hoopt de volgende maanden de laatste puzzelstukjes te leggen van de arbeidsmarkthervorming. Hij maakt zich sterk dat de consument het geld weer gaat laten rollen als Italië weer jobs creëert.

De binnenlandse vraag leverde een negatieve bijdrage aan het bruto binnenlands product.
Italiaanse instituut voor statistiek

Als het land nieuwe investeerders wil aantrekken, pakt het best ook de bureaucratie aan. Een hervorming van justitie dringt zich eveneens op.

De zwakkere euro en de lage energieprijzen kunnen Renzi de volgende maanden wel een duwtje in de rug geven. De depreciatie van de Europese eenheidsmunt kan de export opkrikken en de lagere energieprijzen verhogen de koopkracht van de consument.

In afwachting van een economisch reveil kunnen de Italianen alleen maar jaloers kijken naar de prestaties van de Duitse en de Nederlandse economie. Beide landen wuifden 2014 al swingend uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud