Advertentie
Advertentie

Italiaanse economie sputtert

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, had wellicht gehoopt op sterkere groeicijfers. ©EPA

De Italiaanse economie slaagt er maar niet in een versnelling hoger te schakelen. Een terugval van de export woog in het tweede kwartaal op de groeicijfers.

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, is vrijdag wellicht niet erg vrolijk geworden van het economisch rapport voor zijn land. Want de derde economie van de eurozone slaagt er maar niet in een flinke tussenspurt te plaatsen.

'Het bruto binnenlands product (bbp) is in de periode april-juni met 0,2 procent gegroeid tegenover het vorige kwartaal', maakte Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek, vrijdagvoormiddag bekend. Jaar op jaar was sprake van een groei van 0,5 procent.

Export

De cijfers ontgoochelden analisten wat. Die hadden gerekend op een kwartaal-op-kwartaalklim van 0,3 procent. In het eerste kwartaal was het bbp ook al met 0,3 procent aangetrokken. Tijdens de laatste drie maanden van 2014 liet de Italiaanse economie een nulgroei optekenen.

'De dienstensector droeg positief bij aan de economie', stipte Istat aan. De bouwsector en de hele industrie trapten ter plaatse terwijl de landbouwsector slechte maanden achter de rug heeft. De Italiaanse consumenten stutten de groei ook wat. 'Maar de export ging lager', verduidelijkte Istat.

De Italiaanse economie lijkt vooral te groeien dankzij de sterkte daling van de olieprijs, de lage rente en de goedkope euro, die de export stimuleert. Maar de bureaucratie, de massale corruptie en het inefficiënte onderwijssysteem en justitieapparaat zetten een rem op de economie.

De cijfers vormen een tegenvaller voor premier Renzi. Die duwde, sinds zijn aantreden in februari vorig jaar, al een resem maatregelen door het parlement om Italië weer op het pad naar duurzame economische groei te zetten. Maar in tegenstelling tot zijn Spaanse collega, Mariano Rajoy, kan hij nog niet uitpakken met spectaculaire resultaten op het terrein.

Portugal

Van die opmerkelijke groeicijfers kan de Portugese premier, Pedro Passos Coelho, voorlopig ook alleen maar dromen. Het Portugese bruto binnenlands product (bbp) trok in de periode april-juni kwartaal op kwartaal weliswaar aan met 0,4 procent.

Maar analisten hadden gerekend op een groei van 0,5 procent. Ook in de twee vorige kwartalen was de Portugese economie met 0,4 procent gegroeid. Vooral de binnenlandse vraag stuwde het bbp vooruit terwijl de export het liet afweten.

Stembusslag

Passos Coelho had wellicht op een sterkere groei van de economie gerekend. Op 4 oktober vinden in zijn land immers parlementsverkiezingen plaats. De conservatieve politicus gaat bij de kiezer hengelen naar een tweede mandaat.

Naar die stembusslag wordt in heel Europa uitgekeken. De ploeg-Passos Coelho voerde de afgelopen vier jaar, in ruil voor een internationaal steunpakket van 78 miljard euro, drastische bezuinigingen en hervormingen door.

Volgens de peilingen maakt de premier kans op een nieuw mandaat. Heel wat Europese leiders - Duits kanselier Angela Merkel op kop - zouden in een herverkiezing van Passos Coelho het bewijs zien dat je in Europa wel degelijk verkiezigen kan winnen als je een strikt begrotingsbeleid voert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud