Italiaanse rente op hoogste peil in vijf jaar

De Italiaanse premier Giuseppe Conte. ©EPA

De rente op 10 jaar piekt op 3,76 procent, nadat Europa gisteren gewaarschuwd had dat de Italiaanse begroting niet voldoet. Het hoogste niveau in vijf jaar.

Italië kreeg gisteren een brief van de Europese Commissie, waarin benadrukt wordt dat de ingeleverde begroting 'een bron is van ernstige zorg'. Volgens Europa is er sprake van 'een aanzienlijke afwijking van de begrotingsregels'.

Europa wijst erop dat Rome de overheidsuitgaven wil doen stijgen met 2,7 procent, terwijl dat afgesproken was dat die niet mochten stijgen. Rome wil volgend jaar 37 miljard euro meer uitgeven. Daardoor stijgt het begrotingstekort naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product, terwijl 0,8 procent was afgesproken.

De Italiaanse regering krijgt nu tot maandag 12 uur de tijd om haar ontwerpbegroting toe te lichten.

Intussen stijgt de Italiaanse rente. Beleggers zijn ongerust over de impact van de begrotingsperikelen. De rente op tien jaar stijgt van 3,68 naar 3,76 procent. De spread - het renteverschil met Duitsland - loopt verder op tot 332 basispunten.

Terwijl tot op vandaag het uitstluitend Italië was dat last had van een stijgende rente, is er een kleine besmetting naar de omringende landen. Zo stijgt de spread in Spanje tot 92 basispunten, het hoogste peil sinds begin dit jaar. In België stijgt de spread eveneens naar 46 basispunten, het hoogste peil sinds april vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud