Italië bakt zoete broodjes met China

De Chinese president Xi Jinping. ©EPA

Italië is de eerste grote economie die China's controversiële 'Belt and Road'-investeringsprogramma onderschrijft. Rome gaat daarmee regelrecht in tegen de Europese strategie om Chinese investeringen kritischer tegen het licht te houden.

China’s Belt and Road Initiative (BRI) wordt vaak de 'nieuwe zijderoute' genoemd. Het brengt 67 procent van de wereldbevolking en een kleine 40 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) binnen handbereik van Peking. 

China pompte de voorbije jaren meer dan 1.000 miljard dollar in het immense project, dat meer dan 80 landen op drie continenten moet verbinden via spoor- en snelwegen, pijpleidingen, havens en digitale infrastructuur. En de komende vijf jaar investeert president Xi Jinping nog eens 150 tot 200 miljard dollar per jaar in het project.

Militaire parade

De Britse krant Financial Times meldt dat Italië de eerste grote economie wordt die zijn zegen geeft aan BRI. De onderhandelingen tussen beide landen lopen nog, maar het Italiaanse ministerie voor Economische Ontwikkelingen verwacht tegen 22 maart een akkoord dat president Xi zal ondertekenen tijdens zijn bezoek aan Rome.

Op het programma die dag: een ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Giuseppe Conte, een staatsdiner en het bijwonen van een militaire parade. 

De deal moet meer Italiaanse producten in China krijgen, de snelst groeiende economie ter wereld. 

Strenge criteria

Maar Romes initiatief wordt niet gesmaakt in de VS, dat een handelsoorlog met China uitvecht, en ook de Europese Unie zal grote ogen trekken. Daags voor Xi's bezoek aan Italië vergadert Brussel over het standpunt van de 27 EU-landen ten opzichte van Chinese investeringen. Op 9 april staat een Europees-Chinese top gepland.    

Zowel de VS als sommige Europese landen vreest dat de nieuwe zijderoute Chinese bedrijven bevoordeelt, de ontvangende landen opzadelt met grote schulden en door Peking wordt gebruikt om zijn greep - strategisch en militair - op de wereld te vergroten.

Duitsland en Frankrijk willen dat de EU gemeenschappelijke strenge criteria vastlegt om Chinese projecten tegen het licht te houden.

Huawei

Op die manier zou bijvoorbeeld Huawei kunnen worden geëvalueerd, de Chinese netwerkleverancier die door de VS en Australië is verbannen omdat China zou kunnen spioneren via diens apparatuur. De EU-landen stellen zich milder op tegenover Huawei. Voorlopig toch: in onder meer België, het VK en Duitsland onderzoeken inlichtingendiensten de netwerkproducten van Huawei.

De telecomoperatoren Proximus, Orange Belgium en Telenet wachten op die adviezen vooraleer ze hun netwerk upgraden naar 5G, de nieuwste technologie voor mobiel internet. Huawei is koploper in 5G en geeft daarbij het nakijken aan het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. 

Niet alle EU-landen zijn even kritisch voor China. Zo zagen Griekenland en Portugal de Chinese miljardeninvesteringen graag komen in de nasleep van de financiële crisis. Het VK daarentegen, een uittredende EU-lidstaat, weigerde vorig jaar zijn fiat te geven aan China’s Belt and Road Initiative. 152 landen in Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten hebben dat volgens China wel gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect