Advertentie

Italië duikt weer in recessie

©Reuters

Italië is tijdens de periode april-juni van dit jaar weer in een recessie verzeild geraakt. Zowel tijdens het eerste als het tweede kwartaal van 2014 kromp het bruto binnenlands product van de derde economie van de eurozone.

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, heeft zorgen. Want de economie van zijn land is weer in een recessie beland. Dat bleek woensdag toen het Italiaanse bureau voor de statistiek, Istat, de groeicijfers voor de periode april-juni bekendmaakte.

'In het tweede kwartaal kromp het bruto binnenlands product kwartaal op kwartaal met 0,2 procent', berekenden de cijferaars van Istat. Tijdens de eerste drie maanden van 2014 had de derde economie van de eurozone ook al een krimp van 0,1 procent laten optekenen. 

'Zowel de landbouwsector als de industrie en de dienstensector deelden in het tweede kwartaal in de klappen', liet Istat weten. Meer details geeft het statistisch bureau pas binnen enkele weken als het de tweede raming voor de bbp-groei publiceert.

Verrassing

Het krimpcijfer voor het tweede kwartaal komt als een verrassing. Economen waren er immers van uitgegaan dat Italië in de periode april-juni met 0,2 procent gegroeid was.

Met het slechte economische rapport voor het tweede kwartaal doet Italië zijn reputatie als zieke man van Europa weer alle eer aan. Al meer dan een decennium trappelt de derde economie van de eurozone ter plaatse. De gemiddelde Italiaan is nu meer dan 8 procent armer dan vóór de start van de crisis in 2008, terwijl de Duitsers en de Britten de schade intussen al meer dan ingehaald hebben (zie grafiek).  

Het enige lichtpuntje is dat de industriële productie in juni maand op maand met 0,9 procent groeide. Dat is de sterkste maand-op-maandgroei sinds januari 2014.

Groeicreatie

Premier Renzi probeert al sinds zijn aantreden op 22 februari 2014 zijn Europese collega's ervan te overtuigen de begrotingsteugels wat te laten vieren om volop te kunnen inzetten op jobcreatie en economische groei.

De centrumlinkse politicus maakte van die job- en groeicreatie ook al de speerpunten van het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie. Sinds 1 juli neemt Italië die honneurs waar. In zijn strijd voor meer groei en meer jobs krijgt Renzi volop steun van de Franse president, François Hollande, en diens premier Manuel Valls.

Maar de weinig opbeurende economische groeicijfers van Italië bewijzen vooral dat het land dringend nood heeft aan structurele hervormingen. Opeenvolgende regeringen - van linkse en rechtse signatuur - hebben die structurele ingrepen jarenlang voor zich uitgeschoven. 

Spanje

De economische prestaties van Italië staan ook in schril contrast met die van Spanje. De vierde economie van de eurozone maakte vorige week bekend in het tweede kwartaal met 0,6 procent gegroeid te zijn. Tijdens de eerste drie maanden van 2014 was het Spaanse bbp al met 0,4 procent aangedikt.

Het wordt vooral uitkijken naar de groeicijfers voor Duitsland. Want de Duitse centrale bank waarschuwde eind vorige maand al dat de grootste economie van de eurozone in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen is. De cijfers worden op 14 augustus officieel bekendgemaakt. 

De voortekenen zijn alvast niet goed. Want woensdag raakte nog bekend dat de Duitse fabrieksbestellingen in juni tegenvielen. De vraag uit Duitsland maar vooral vanuit de rest van de eurozone viel terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud