Italië: 'EU kan niet doen alsof er niets aan de hand is met Frankrijk'

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini spoort Europa aan de Franse begroting even streng te beoordelen als de Italiaanse. ©EPA

De Italiaanse vicepremier spoort de Europese Commissie aan de Franse begroting grondig te evalueren. Europees Commissaris Pierre Moscovici betoogt dat een vergelijking tussen Frankrijk en Italië niet opgaat.

Italië lijkt vastbesloten de Europese evaluatie van de Franse begroting van erg nabij op te volgen. Zeker nu de Franse president Emmanuel Macron maandagavond een resem sociale maatregelen aankondigde om het protest van de gele hesjes in de kiem te smoren.

Zo gaat het minimumloon omhoog, worden overuren weldra niet langer belast en kunnen werkgevers een eindejaarspremie toekennen aan hun werknemers zonder daarop sociale bijdragen te moeten betalen. Aan die maatregelen hangt echter een flink prijskaartje.

De Franse regering gaat ervan uit dat de factuur kan oplopen tot 12 miljard euro als de misgelopen fiscale inkomsten meegeteld worden. Het tekort op de begroting dreigt in 2019 bij ongewijzigd beleid dan ook op te lopen tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een stuk boven de norm van 3 procent die de Europese Unie hanteert.

Miljardenuitgaven Macron

'Ik kan me niet voorstellen dat Europa gaat doen alsof er niets aan de hand is met de miljardenuitgaven van Macron die in moeilijkheden verkeert, terwijl het de Italianen wel in de zakken zit. Dat zou het einde betekenen van deze Europese Unie', stelde de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini woensdag bij een bezoek aan Jeruzalem.

Ik kan me niet voorstellen dat Europa gaat doen alsof er niets aan de hand is met de miljardenuitgaven van Macron die in moeilijkheden verkeert terwijl het de Italianen wel in de zakken zit.
Matteo Salvini
Italiaanse vicepremier

Dinsdag had ook die andere Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio Europa gewaarschuwd niet met twee maten te meten. 'Als voor Frankrijk dezelfde begrotingsregels gelden als voor Italië, dan lijkt het me duidelijk en evident dat de Commissie ook een procedure voor een buitensporig tekort moet lanceren tegen Parijs. Anders creëert Europa een probleem.'

Geen vergelijking

De Fransman en Europees Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici stelde woensdag echter dat een vergelijking tussen Italië en Frankrijk niet opgaat. 'De situaties zijn helemaal verschillend', klonk het in de Franse krant Le Parisien.

Een land mag nooit twee jaar op rij de grens van 3 procent doorbreken en het tekort mag ook niet hoger zijn dan 3,5 procent.
Pierre Moscovici
Europees Commissaris Economische Zaken

Moscovici wees erop dat de Europese Commissie 'de Italiaanse schuld al verschillende jaren nauwgezet in de gaten houdt'. 'Dat heeft ze nooit gedaan voor Frankrijk.'

De Fransman wees er ook op dat lidstaten 'in uitzonderlijke gevallen en voor een beperkte periode' een begrotingstekort van meer dan 3 procent mogen hebben. 'Maar een land mag nooit twee jaar op rij die grens doorbreken en het tekort mag ook niet hoger zijn dan 3,5 procent.'

Laks optreden

Volgens Moscovici had Macron geen andere keuze dan een pakket sociale maatregelen aan te kondigen. 'Dat is onontbeerlijk om de koopkracht op te krikken.'

Het is verleidelijk de vergelijking te maken, maar ze gaat niet op. De situaties zijn helemaal verschillend.
Pierre Moscovici
Europees Commissaris Economische Zaken

Maar dat betekent volgens hem niet dat de Commissie zich automatisch inschikkelijker zal opstellen tegenover Frankrijk dan tegenover Italië. 'Het is niet zo dat we voor de ene lidstaat buitengewoon streng zijn en tegenover een andere laks optreden', verzekerde hij.

Dinsdag had Brussel bij monde van een woordvoerder al laten weten dat het de definitieve Franse begroting pas in de lente van 2019 onder de loep neemt. 'We hebben duidelijke procedures om de economische situatie en het begrotingsbeleid van de lidstaten te bestuderen en te evalueren. Brussel heeft zijn oordeel over het Franse budget nog maar pas gepubliceerd. Een volgende evaluatie volgt in het tweede kwartaal van 2019 bij de publicatie van de economische vooruitzichten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud