Italië ontsnapt voorlopig aan Europese inbreukprocedure

Europees Commissielid voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici. ©REUTERS

De Europese Commissie heeft beslist vooralsnog geen disciplinaire maatregelen te nemen tegen Rome. De derde economie van de eurozone liep in het vizier van Brussel door haar steeds grotere schuldenberg.

De Italiaanse regering slaakte woensdagmiddag wellicht een zucht van opluchting. De Europese Commissie ziet voorlopig af van disciplinaire maatregelen tegen het Zuid-Europese land.

'De Europese Commissie gaat de lidstaten voorstellen om geen inbreukprocedure tegen Italië te lanceren', zei Europees Commissielid van Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici, woensdag na afloop van de vergadering van de Europese Commissie.

Brussel kwam tot dat besluit nadat de Italiaanse regering er zich de afgelopen dagen toe verbonden had 'maatregelen te nemen om het begrotingstekort dit jaar met 7,6 miljard euro terug te dringen'. Meer details over de geplande ingrepen legt de Commissie volgende week voor aan de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

In de clinch

De Italiaanse begroting veroorzaakt al maanden spanningen tussen Rome en de Europese Commissie. De twee partijen gingen in de herfst van 2018 een eerste keer met elkaar in de clinch toen Rome meedeelde dat het tekort op de begroting dit jaar zou oplopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terwijl met de vorige regering een deficit van 0,8 procent afgesproken was.

De Europese Commissie gaat de lidstaten voorstellen om geen inbreukprocedure tegen Italië te lanceren.
Pierre Moscovici
Europees Commissielid van Economische en Monetaire Zaken
Na wekenlang gebakkelei kwam in december een compromis uit de bus. Italië verbond zich ertoe het tekort tot 2,04 procent te beperken. Maar na economisch ontij stelde Rome die doelstelling in maart weer bij naar 2,4 procent.

Omdat ook de schuldenberg blijft groeien, dreigde Europa met disciplinaire maatregelen. Die procedure kan uitmonden in een miljardenboete. In een poging Brussel te paaien stuurde Italië begin deze week zijn begroting weer bij.

Sociale programma's

'Door wat te snoeien in de uitgaven en dankzij hogere inkomsten kunnen we het tekort toch beperken tot 2,04 procent van het bbp', zei Conte dinsdag in de marge van de Europese top over de verdeling van de topjobs. Ook het structureel tekort - een betere graadmeter voor de gezondheid van de begroting omdat het geen rekening houdt met eenmalige factoren en de impact van de conjunctuur - zal sneller dalen.

Door wat te snoeien in de uitgaven en dankzij hogere inkomsten kunnen we het tekort toch beperken tot 2,04 procent van het bbp.
Giuseppe Conte
Italiaanse premier
De Italiaanse regering bevriest bijvoorbeeld zowat 1,5 miljard euro die uitgetrokken was voor sociale programma's, waaronder de invoering van een minimumloon voor de zwaksten in de maatschappij. 'De sociale maatregelen slorpen minder geld op dan eerst gedacht', klonk het in Rome.

De ingreep lijkt voorlopig voldoende voor de Europese Commissie. Het wordt nu uitkijken naar de Italiaanse begrotingsplannen voor 2020. Die moet de ploeg-Conte dit najaar indienen in Brussel.

Btw-verhoging

Volgens de huidige plannen dreigt het Italiaanse tekort volgend jaar opnieuw op te lopen, niet het minst door een resem belastingverlagingen. Die trend is in strijd met de Europese regels.

Dit is niet het einde van dit dossier. We gaan de begrotingsplannen voor 2020 in de herfst aandachtig bestuderen.
Pierre Moscovici
Europees Commissielid voor Economische en Monetaire Zaken
Moscovici waarschuwde Rome woensdag dan ook om niet op zijn lauweren te rusten. 'Significante bijkomende inspanningen dringen zich op. Als de Italiaanse regering een btw-verhoging wil bevriezen, moet ze met alternatieve maatregelen komen om de inkomsten die zo verloren gaan te compenseren', stelde de Fransman.

'Dit is niet het einde van dit dossier. We houden de invoering van de geplande maatregelen dit najaar in de gaten en bestuderen de begrotingsplannen voor 2020 aandachtig', klonk het. Een nieuwe clash in het najaar lijkt bijgevolg niet uitgesloten.

Beleggers verheugd

Daarover maken beleggers zich voorlopig nog geen zorgen. Zij zijn vooral verheugd dat de begrotingsruzie tussen Europa en de derde economie van de eurozone voorlopig niet naar een climax gaat.

De Italiaanse langetermijnrente zette woensdag de dalende trend van de afgelopen dagen voort. De spread, het renteverschil met Duitsland, belandde op het laagste peil sinds mei 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud