Advertentie

Italië staakt tegen beleid Renzi

De voorbije weken vonden in Italië al diverse betogingen plaats. Vandaag zijn er gepland in 53 steden. ©REUTERS

De Italianen schakelen vrijdag een versnelling lager. Enkele grote vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking. Ze willen hun gal spuwen over het beleid van premier Matteo Renzi.

Drie dagen voor de Belgische vakbonden ons land hopen lam te leggen, pogen de Italiaanse werknemersorganisaties ze vandaag al de weg te tonen. Onder het motto ‘Zo kan het niet meer’ riepen de linkse CGIL, de rechtse UGL en de gematigde UIL hun leden op acht uur het werk neer te leggen. Ze maken zich daarnaast sterk het land grotendeels plat te kunnen leggen door regionale, provinciale en interprovinciale verkeersaders te blokkeren. In 53 steden vinden ook betogingen plaats.

Met de actiedag willen de bonden hun ongenoegen uiten over het sociaal en economisch beleid dat premier Matteo Renzi sinds zijn aantreden op 22 februari dit jaar uitstippelde. Vooral de ‘Jobs Act’, de hervorming van de arbeidsmarkt, is de werknemersorganisaties een doorn in het oog.

Renzi slaagde er vorige week in dat maatregelenpakket door het parlement te jagen. Met die wet kunnen werkgevers slecht presterende werknemers voortaan gemakkelijker de laan uitsturen. Bedrijven die mensen een contract van onbepaalde duur aanbieden, kunnen fiscale voordelen genieten. Volgens die nieuwe contracten bouwt een werknemer ook pas sociale rechten op naarmate hij langer in dienst is bij het bedrijf.

Met de hervorming poogt Renzi wat te doen aan het bloedbad op de arbeidsmarkt. In oktober was liefst 13,2 procent van de Italianen vergeefs op zoek naar een baan. Een absoluut record. Bij de jongeren is de situatie nog schrijnender. Van de 15- tot 24-jarigen zit 43,3 procent werkloos thuis. Zij komen maar moeilijk aan de bak omdat oudere werknemers al decennia amper te ontslaan zijn, ook al presteren ze niet naar behoren.

Behalve op de arbeidsmarkthervorming richten de vakbonden hun pijlen op Renzi’s begrotingsplannen voor 2015. De premier voorziet in 18 miljard euro belastingverlagingen voor bedrijven en de laagste inkomens en wil bijna 5 miljard euro extra uitgeven. Maar voor de werknemersorganisaties gaan die plannen niet ver genoeg. De maatregelen om de economie nieuw leven in te blazen schieten in hun ogen tekort.

‘Tel de arbeidsmarkthervorming en de begrotingsplannen op en je krijgt allesbehalve een recept voor jobcreatie. Bedrijven worden evenmin aangespoord te investeren. Die mix leidt het land regelrecht naar deflatie en een recessie’, zei Susanna Camusso, de topvrouw van de CGIL, aan de vooravond van de actiedag.

Volgens de vakbonden zullen alle sectoren de gevolgen van hun acties ondervinden. Bij het openbaar vervoer, in de gezondheidszorg en bij de ordediensten geldt een minimumdienstverlening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud