Advertentie
Advertentie

Italië stuurt begroting bij

De Italiaanse premier, Giuseppe Conte, bood Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag aan het tekort op de Italiaanse begroting terug te dringen tot 2,04 procent van het bbp. ©EPA

De Italiaanse regering is bereid het tekort op haar begroting voor 2019 terug te dringen van 2,4 naar 2,04 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte de Italiaanse premier, Giuseppe Conte, bekend.

Conte was woensdag naar Brussel afgereisd voor een onderhoud met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Voor aanvang was al duidelijk dat de Italiaanse begrotingsplannen voor volgend jaar het gesprek zouden domineren. Rome had zich enkele maanden geleden de woede van Brussel op de nek gehaald door de Europese begrotingsregels aan zijn laars te lappen.

Omdat de ploeg-Conte voet bij stuk hield, zette de Commissie de voorbije weken al een procedure wegens buitensporig tekort in de steigers. Die kan uiteindelijk uitmonden in financiële sancties.

Kleine bijsturing

Italië wil dat scenario vermijden. Daarom stelde het zich de afgelopen dagen wat inschikkelijker op. En stuurde het signalen uit dat een kleine bijsturing van de begroting misschien toch mogelijk was.

Door enkele technische bijsturingen zijn we erin geslaagd wat extra onderhandelingsmarge te vinden en kunnen we het tekort tot 2,04 procent van het bbp terugdringen.
Giuseppe Conte
Italiaanse premier

'Door enkele technische bijsturingen zijn we erin geslaagd wat extra onderhandelingsmarge te vinden en kunnen we het tekort tot 2,04 procent van het bbp terugdringen', zei Conte woensdag. Hij voegde eraan toe te hopen op een positieve reactie van de Commissie.

Brussel wilde woensdagavond evenwel nog niet veel kwijt. 'Er is mooie vooruitgang geboekt tijdens het overleg tussen Juncker en Conte. De Commissie gaat de voorstellen nu bestuderen. Ze werkt de volgende dagen verder aan het dossier', klonk het.

Onrust in Frankrijk

Italië hoopt dat de sociale onrust in Frankrijk zijn zaak vooruithelpt. Om de volkswoede te bedaren kondigde Frans president Emmanuel Macron maandag een resem sociale maatregelen aan. Die dreigen het Franse tekort bij ongewijzigd beleid tot 3,4 procent van het bbp op te drijven.

We meten niet met twee maten. De begrotingsregels gelden voor iedereen.
Pierre Moscovici
Europees Commissielid voor Economische Zaken

'Frankrijk en Italië zitten in een gelijkaardige situatie. Ik kan me niet voorstellen dat Europa gaat doen alsof er niets aan de hand is met de miljardenuitgaven van een Macron die in moeilijkheden verkeert terwijl het de Italianen wel in de zakken zit. Dat zou het einde betekenen van deze Europese Unie’, stelde vicepremier Matteo Salvini.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici verzekerde de Italianen woensdag dat Frankrijk geen voorkeursbehandeling zal krijgen. ‘We meten niet met twee maten. De begrotingsregels gelden voor iedereen.’ Hij wees er wel op dat de situaties van Italië en Frankrijk niet te vergelijken zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud