Italië sukkelt opnieuw in recessie

De Italiaanse premier Giuseppe Conte en vicepremier Matteo Salvini ©EPA

De Italiaanse centrale bank stelt niet alleen dat Europa's derde economie in een recessie zit, maar halveert ook bijna de prognose voor 2019.

Op de financiële markten gaat bijna alle aandacht naar de brexit en de vraag of China en de Verenigde Staten hun handelsoorlog kunnen ontmijnen, maar dat betekent niet dat het prangendste probleem van de eurozone weg is: Italië. 

Economen waarschuwen al een tijd dat de combinatie van een schuldenberg van 2.345 miljard euro én een regering die lak heeft aan de Europese begrotingsregels een tijdbom is.

Ook al hebben Rome en de Europese Commissie hun conflict over de begroting over de Europese verkiezingen getild, de schade als gevolg van de scherpe renteopstoot in de loop van 2018 is er. Dat waarschuwde Europese Centrale Bank-voorzitter Mario Draghi al en wordt nu bevestigd in het jongste maandbulletin van de Banca d'Italia. 

'De beschikbare indicatoren geven aan dat de activiteit verder gekrompen is in het vierde kwartaal', waarschuwt de Italiaanse centrale bank. Dat zou betekenen dat Italië nog maar eens in een recessie gesukkeld is, met twee opeenvolgende kwartalen krimp. In het derde kwartaal kromp de derde grootste economie van de eurozone al 0,1 procent, leren data van de statistische dienst.

Voor 2019 rekent de centrale bank nauwelijks op beterschap. In vergelijking met de raming van amper anderhalve maand geleden halveert ze bijna de prognose voor 2019, van 1 naar 0,6 procent. De centrale bank voorspelt een verzwakking van de bedrijfsinvesteringen. En tegelijk blijft de consumptie zwak, 'in lijn met de recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud