Jobellende bereikt 'sterkhouders' Duitsland en Scandinavië

Het Canadese sluit zijn fabriek in Aachen. Daarbij sneuvelen 600 jobs. (foto: EPA)

Na België en noodlijdende eurolanden als Griekenland vallen de ontslagen nu ook bij bosjes in Duitsland, Denemarken en Zweden. Tot voor kort bleken die landen min of meer immuun voor de eurocrisis.

De Zweedse netwerkspecialist Ericsson (-1%) schrapt in zijn thuisland 1.550 jobs. De Deense windturbineproducent Vestas zet 3.000 mensen aan de deur, bovenop de 3.700 ontslagen die het eerder al doorvoerde. Het aandeel kelderde in Kopenhagen 13,2 procent. Ook ING (-1,8%) snoeide al eerder, maar de Nederlandse bank- en verzekeringsgroep schrapt nog eens 2.350 jobs.

Ook eurokernland Duitsland ontsnapt niet langer aan de ellende. Dat bleek uit de industriële productiekrimp van 1,8 procent in september. En Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei gisteren dat de eurocrisis nu ook Duitsland pijn doet.

De bedrijven reageren met kostenbesparingen. Bij Kloeckner, de Duitse verdeler van staalproducten, krimpt het personeelsbestand met 16 procent, goed voor 1.800 ontslagen. Beleggers hoopten dat de snoeibeurt de winst ten goede zal komen, het aandeel won 3,2 procent.

Het Canadase Bombardier schrapt wereldwijd 1.200 banen, onder meer in de fabriek in Aachen. En ook Commerzbank (-3,2%), de tweede grootste Duitse bank, broedt op een ontslagronde - tot 6.000 minder jobs volgens de krant Die Zeit. Mogelijk maakt de bank het aantal donderdag bekend in haar kwartaalrapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud