in memoriam

Karl Otto Pöhl (1929-2014)

Net nu de Europese Centrale Bank op het punt staat het laatste beetje monetaire orthodoxie overboord te gooien, verliest Europa de vurigste verdediger van onkreukbaar centraal bankieren: Karl Otto Pöhl, inflatiebestrijder pur sang.

'Inflatie is als tandpasta. Eenmaal eruit, krijg je het er niet meer terug in. Dus kun je maar beter niet te hard op de tube duwen.' Het is de meeste legendarische - en ook meest typerende - quote van Karl Otto Pöhl, die van 1980 tot 1991 voorzitter was van de toen almachtige Duitse Bundesbank. Pöhl overleed volgens een mededeling van de Bundesbank gisteren in Zwitserland. Hij was 85.

Pöhl voerde van bij zijn aantreden in 1980, in tandem met de Amerikaanse centraal bankier Paul Volcker, een keiharde maar succesvolle strijd tegen inflatie en legde zo mee de basis voor twee voorspoedige economische decennia.

In de jaren 80 was Pöhl voor veel Duitsers de ‘vleesgeworden Deutschmark’: een symbool van prijsdiscipline met nultolerantie voor inflatie of welke muntontwaarding dan ook. Prijsstabiliteit die veel Duitsers nog steeds koesteren, gelet op de ontwrichtende hyperinflatie van de Weimarrepubliek. 

Het was Pöhl die in de late jaren 80, initieel tegen de zin van de Fransen, eiste dat de toekomstige Europese Centrale Bank geschapen zou worden naar het beeld van de legendarisch onafhankelijke Bundesbank. Pöhl is altijd al een criticus gebleven van de muntunie.

'Het toekomstige Europese monetaire systeem is te belangrijk om het slachtoffer te worden van een compromis - zeker één van de luie variant. Waar we hier over praten, is niets minder dan de vervanging van onze Deutsche Mark door een Europese munt en de transfer van substantiële bevoegdheden van de Bundesbank naar een eengemaakte Europese centrale bank', fulmineerde Pöhl eind 1990 in een afscheidsinterview in hete weekblad Stern.

Pöhl waarschuwde in februari 2009 voor de Griekse schuldencrisis. In een interview met Sky News zei hij dat de Europese toezichthouders lessen moesten trekken uit twee jaar financiële crisis door lidstaten te verbieden schulden te hoog te laten oplopen. ‘We hebben de Maastrichtlimiet dat een begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product mag zijn. Maar niemand volgt de regels nog. De regels moeten scherper’, klonk het toen.

Pöhl was de verpersoonlijking van centraal bankieren in een tijd waar de inflatiestrijd centraal stond. Hij overlijdt uitgerekend in een tijdperk waar de strijd tegen deflatie centraal staat en de Europese Centrale Bank met bulkinkopen van staatspapier op het punt staat het laatste beetje 'orthodoxie à la Pöhl' op te geven, nu Frankfurt de Europese kredietmotor maar niet aan de praat krijgt.

 


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud