Klaas Knot gooit verdeeldheid bij ECB-top op straat

©Bloomberg

De Nederlandse bestuurder Klaas Knot haalde gisteren publiekelijk uit naar het nieuwe stimulusplan van de Europese Centrale Bank. De interne twist in het bestuur van de ECB wordt nu op straat uitgevochten.

Christine Lagarde zal al meteen haar diplomatieke vaardigheden mogen etaleren wanneer ze begin november het ECB-roer overneemt van Mario Draghi. Het nieuwe steunpakket dat Draghi donderdag aankondigde, kreeg gisteren de volle laag van Klaas Knot, de gouverneur van de Nederlandse centrale bank.

De ECB verlaagde deze week de depositorente tot -0,5 procent, maar het ongenoegen van Knot is vooral gericht op de tweede pijler van het pakket, de heropstart van de obligatieaankopen door de ECB. De centrale bank zal maandelijks opnieuw voor 20 miljard euro aan schuldpapier van overheden en bedrijven inslaan.

‘Het heropstarten van het aankoopprogramma staat niet in verhouding tot de huidige economische omstandigheden’, zegt Knot. Daarnaast stelt de centraal bankier dat er ‘gegronde redenen zijn om de effectiviteit van het soepele beleid in twijfel te trekken’.

Knot trok alle registers open om zijn ongenoegen te laten blijken. De Nederlandse centrale bank verspreidde zelfs een persbericht om de kritiek van haar gouverneur bekend te maken.

‘Deze publieke uithaal is nog niet eerder vertoond’, zegt Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland. ‘Het wijst erop dat de haviken, de leden van het ECB-bestuur die pleiten voor een strakkere monetaire politiek, gefrustreerder zijn dan ooit.’

Deze publieke uithaal is nog niet eerder vertoond.
carsten brzeski
Hoofdeconoom ing duitsland

Het clubje haviken, waartoe naast Knot ook de Duitse centraal bankier Jens Weidmann behoort, kreeg volgens het nieuwsbureau Bloomberg bijval van François Villeroy de Galhau. De gouverneur van de Franse centrale bank stemde tegen de nieuwe stimulus, net als zijn collega’s uit Oostenrijk en Estland.

Hoewel ze een minderheid van het bestuur uitmaken, heeft hun kritiek een belangrijke symboolwaarde. ‘Ze voeden met hun kritiek de groeiende onvrede bij de publieke opinie over het ECB-beleid’, zegt Brzeski.

In Duitsland reageerde de pers unaniem negatief op de nieuwe renteverlaging. ‘Zo zuigt Graaf Draghila onze rekeningen leeg’, kopte het boulevardblad Bild, naast een foto van Draghi met vampierentanden.

In dezelfde krant reageerde Weidmann gisteren dat de ECB ‘overboord’ was gegaan. Ook de Oostenrijkse ECB-bestuurder Robert Holzmann spaarde zijn kritiek niet. In een interview met Bloomberg noemde hij het rentebesluit ‘een vergissing’.

Brzeski acht het niet ondenkbaar dat de interne kritiek op het versoepelingsbeleid zal afnemen. ‘Nederland en Duitsland beroepen zich op hun bijna volledige tewerkstelling om het soepele beleid aan te vallen’, legt Brzeski uit. ‘Maar de dreigende recessie in Duitsland en het mogelijke besmettingsgevaar voor Nederland kan die kritiek wel smoren’, stelt de econoom.

Draghi’s opvolgster Lagarde erft een verdeeld bestuur. ‘Maar op beleidsvlak zal ze het dan weer niet al te druk hebben’, meent Brzeski. ‘Doordat de ECB geen einddatum op het opkoopprogramma kleeft, kan ze het beleid van Draghi voortzetten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud