Krimcrisis zaait twijfel over Duitse economie

De schaduw van Poetin valt over de Duitse economie. (foto: Reuters) ©REUTERS

Het vertrouwen van beleggers en investeerders in de Duitse economie zakt in maart onverwacht door het ijs. De ZEW-index, die peilt naar het Duitse economisch sentiment, daalt van 55,7 naar 46,6 punten. De Krimcrisis is de grote boosdoener.

Maandelijks meet het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) de verwachtingen van vermogenbeheerders over de economische toestand in Duitsland en daarbuiten. De ZEW-index kijkt specifiek naar het vertrouwen van de beleggers in de Duitse economie. 

Al voor de tweede maand op rij maakt dat vertrouwen een scherpe duik. In februari zakte de index van 61,7 naar 55,7 punten. In maart is de daling nog iets scherper, van 55,7 naar 46,6 punten. Beleggers zijn dus een pak minder optimisch over de toekomst van de Duitse economie, traditioneel de groeimotor van Europa. De index staat zelfs op haar laagste peil sinds augustus vorig jaar en verbrijzelt alle analistenverwachtingen. De analisten gingen uit van een milde daling tot 53 punten.

De daling is uiteraard te wijten aan het onzekere internationale toneel. Zondag trokken de Krimbewoners naar de stembus om zich uit te spreken over een mogelijke aanhechting bij Rusland. Met 96,77 procent ja-stemmers had het resultaat Noord-Koreaanse allures. De Russische president Vladimir Poetin gaf al aan de aanhechting van de Krim bij Rusland te zullen goedkeuren. De Europese Unie en de Verenigde Staten bekogelen Rusland sindsdien met sancties. 

De daling van het beleggersvertrouwen hoeft niet meteen een reden tot paniek te zijn, is de begeleidende boodschap van ZEW-voorzitter, professor Clemens Fuest. De onrust over de aanhechting van de Krimrepubliek bij Rusland weegt duidelijk op de cijfers, maar heeft voorlopig geen blijvende impact, klinkt het. 'Het economische herstel staat nog niet op het spel', aldus Fuest. 

Dat blijkt ook uit de beoordeling van beleggers van de huidige economische toestand. De index stijgt daar tot 51,3 punten, het hoogste peil sinds augustus 2011. De economie is dus nu nog altijd in goeden doen, maar de Krimcrisis zorgt voor mist in de beleggershoofden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud