Advertentie

Krimp van 13 procent voor Cypriotische economie

De troika voorspelt een krimp van 13 procent voor Cyprus. - Foto: AFP/Yiannis Kourtoglou ©AFP

Cyprus ligt in de touwen na de bankenredding van april. De Cypriotische economie krimpt nu en volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid met 13 procent en de werkloosheid stijgt nu al naar een nieuwe recordhoogte van 17 procent.

De redding van de Cypriotische banken in april kent een hoge prijs. Dat blijkt uit het eerste evaluatierapport van de troika - de Europese Commissie, het IMF en de ECB. Het bailoutprogramma van de banken ligt weliswaar op schema, maar de andere economische indicatoren staan diep in het rood.

De Cypriotische economie zal dit en volgend jaar in zijn geheel krimpen met 13 procent. Maar vooral de arbeidsmarkt scoort slechter dan verwacht. Het aantal werklozen stijgt naar een recordhoogte van 17 procent, veel hoger dan de 11,2 procent van exact een jaar geleden.

Cyprus kreeg eerder dit jaar 10 miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het IMF, nadat de banken in de problemen waren door grote verliezen op Griekse staatsleningen. In ruil voor de noodsteun moest Cyprus haar financiële sector en economie zwaar hervormen. De volgende schijf noodhulp krijgt Cyprus in september.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud