Grafiek van de dag

Laatste jaar om groene meet te halen

©Mediafin

Eind dit jaar krijgen de Europese lidstaten voor het eerst een klimaatrapport. Daaruit zal blijken of ze de 2020-doelstellingen van de Europese Commissie al dan niet gehaald hebben.

De cijfers die Eurostat donderdag publiceerde, geven de toestand weer van een 2020-doelstelling aan het einde van 2018: een aandeel van 20 procent hernieuwbare energie in het totale energieverbruik. Dat omvat niet enkel het stroomverbruik, maar ook ander energiegebruik zoals motorbrandstoffen.

Eind 2018 zat de EU gemiddeld op 18 procent. Dat cijfer zal in 2019 nog wat gestegen zijn, zodat er nog slechts een jaar is om de finale doelstelling te halen. Enkele landen zijn nu al geslaagd en zitten boven hun persoonlijke doelstelling. Zweden, het land van klimaatactiviste Greta Thunberg, heeft het ambitieuze doel van bijna 50 procent al in 2018 overschreden. Ook de buurlanden Finland en Denemarken liggen voor op schema. In Noord-Europa wordt veel gebruikgemaakt van energie uit waterkracht en wind. Ook Bulgarije scoort goed. Portugal zit dicht bij zijn doel.

Vooral de traditionele industrielanden in de kern van Europa - de Benelux, Frankrijk, Duitsland, het VK, maar ook Polen - laten het flink afweten. Daar is nog een serieuze sprong nodig om de doelstellingen te halen. Ons land bevindt zich achteraan in de rangschikking, met enkel Luxemburg, Malta en Nederland achter zich. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect