Advertentie

Lidl Nederland stopt met sigarettenverkoop, Lidl België voorlopig niet

Lidl Nederland stopt met de verkoop van sigaretten. ©Photo News

Lidl Nederland stopt als eerste Nederlandse supermarkt met de verkoop van sigaretten. De Belgische vestigingen volgen voorlopig nog niet.

De keten wil in Nederland de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten bij onze noorderburen alle pakjes uit de filialen verdwenen zijn.

In Nederland zegt Lidl dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is. Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie al in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

Rookvrij

'De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij', zegt een woordvoerder van Lidl Nederland. 'Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen.'

Een beslissing om met de verkoop van sigaretten te stoppen zal afhangen van de algemene evolutie van de markt, de wijziging van het consumentengedrag en van de Belgische wetgeving.
Isabelle Colbrandt
woordvoerder Lidl België

Voor Lidl België is zo'n stap niet aan de orde. 'Wij wijzigen ons beleid voorlopig niet', zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. 'Alle rookwaren worden uit het zicht verkocht. Sigaretten zitten in gesloten kasten boven onze kassa's. Op die manier ontraden we de verkoop van sigaretten.'

Belgische wetgeving

Over wat tegen 2022 gaat gebeuren, kan Lidl België geen uitspraken doen. 'Het is mogelijk dat de Belgische wetgeving verandert. Onze beslissing zal afhangen van de algemene evolutie van de markt, de wijziging van het consumentengedrag en van de Belgische wetgeving', aldus Colbrandt.

De Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis hoopt dat andere supermarktketens een voorbeeld aan Lidl nemen en nodigt hen uit voor een gesprek hierover.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud