Advertentie

Litouwen voert in 2015 euro in

Grybauskaite verwelkomt de invoering van de euro. ©REUTERS

Litouwen krijgt groen licht van de Europese Commissie om in januari 2015 de euro in te voeren. Het land voldoet aan alle criteria, maakte de Commissie woensdag bekend.

In januari volgend jaar wordt Litouwen naar alle waarschijnlijkheid het negentiende land dat met euro's betaalt. Het land kreeg daarvoor groen licht van de Europese Commissie. Dat staat te lezen in het tweejaarlijkse 'convergentierapport'. Op de Europese top van eind juni moet de Europese Raad dat voorstel nog bekrachtigen. 

Litouwen volgt zo met enige vertraging zijn Baltische buren Estland en Letland, die respectievelijk in 2011 en begin 2014 de euro omarmden. Het traject van Litouwen richting de euro was er een van vallen en opstaan. Het land klikte in 2004 al - vlak na de toetreding tot de Europese Unie - de wisselkoers van de lokale munt - de litas - vast aan de euro. Dat is een van de vereiste criteria voor de toetreding tot de euro. 

Inflatie

Maar Litouwen had meer moeite met de andere criteria. Vooral de inflatie doorkruiste de europlannen meerdere malen. Al was het soms extreem: Litouwen raakte in 2007 net niet de eurozone binnen omdat de inflatie 0,06 procent (!) te hoog lag. Dat was bovendien uitsluitend te wijten aan de toen extreem lage inflatie in Zweden, dat niet eens in de eurozone zit. Het inflatiecriterium voor een toegangsticket bepaalt immers dat de inflatie maximum 1,5 procentpunten meer mag bedragen dan de drie laagste inflatiecijfers van de Europese Unie, niet van de eurozone.

Begin 2012 lag de Litouwse inflatie nog op ruim 4 procent. Toen klonk het nog dat de europlannen minstens in de kast gingen tot 2016 of 2017. Maar het land kreeg sneller dan verwacht het inflatiehuishouden dan toch op orde, onder meer dankzij een doorgedreven loonbeperking. In de twaalf maanden voor april van dit jaar klokte de inflatie af op 0,6 procent. 

Duurzaam

Al laat het Europees rapport niet na om te onderstrepen dat de lage inflatie in het land vooral te danken is aan het globaal lage prijspeil in het Europees blok. De inflatie in de eurozone noteerde in mei op het laagste peil in vier jaar, bleek dinsdag nog uit cijfers van Eurostat. Litouwen is dan ook nog niet vrij van alle zorgen, beklemtoonde vooral de Europese Centrale Bank in de communicatie. 

'De lage inflatie duurzaam aanhouden zal de grootste uitdaging zijn van Litouwen op de middellange termijn', aldus de ECB. 'Het zal moeilijk zijn om de binnenlandse prijsdruk en economische oververhitting te controleren in een milieu van vaste wisselkoersen.'  

Lage schuldgraad

Ondanks de ECB-waarschuwing toonde Olli Rehn, de Europees commissaris voor Economisch en Monetair beleid, zich vol vertrouwen over de paraatheid van Litouwen voor de euro. 'Litouwen is klaar om de euro aan te nemen. Het steunt al lang een voorzichtig begrotingsbeleid en economische hervormingen'. Op begrotingsvlak zit het Litouwse plaatje inderdaad snor. Het land klokte in 2014 af op een tekort van 2,1 procent van het bbp en heeft een lage schuldgraad, van 39,4 procent van het bbp. 

De Litouwse president, Dalia Grybauskaite, reageerde alvast tevreden op de toelating. 'We belanden in de club van de sterksten, we zullen mee beslissingen kunnen nemen, want nu staan we nog maar aan de andere kant van de deur', aldus Grybauskaite. 'Investeerders zullen ons ook meer vertrouwen, zodat we goedkoper geld kunnen ontlenen. Dat spaart geld uit dat we kunnen besteden aan pensioenen en andere zaken.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud