Meer Europees overleg over prijs en terugbetaling geneesmiddelen

©REUTERS

De nieuwe Europese farmastrategie, die Europa crisisbestendiger moet maken, draait om de betaalbaarheid van geneesmiddelen en innovatie.

De coronacrisis leerde hoe kwetsbaar Europa is voor de toelevering van noodzakelijke ingrediënten en medicijnen. De uitrol van een farmastrategie de komende drie jaar moet Europa crisisbestendiger maken, maar ook innovatie aanzwengelen en de toegang tot geneesmiddelen betaalbaar houden.

110 miljard
Handelsoverschot farmasector EU
Farma is een sterk Europees exportproduct. de sector was in 2019 goed voor 37 miljard investeringen, 800.000 directe jobs en een handelsoverschot van 110 miljard euro.

Voor de crisisbezwering krijgt het Europese geneesmiddelenagentschap EMA een grotere rol. Vandaag al komen geneesmiddelen en vaccins maar op de Europese markt na groen licht van het EMA. De Europese Commissie vraagt het EMA ook dreigende tekorten aan geneesmiddelen vroegtijdig te detecteren en in te grijpen. Mettertijd komt er een Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen.

Ook de betaalbaarheid van geneesmiddelen is een prioriteit voor gezinnen en voor ziekenhuizen. Lidstaten bestellen elk apart voorraden, ze bepalen de prijs en het al dan niet terugbetalen van een geneesmiddel. De Commissie wil daarover meer samenwerking organiseren, om medicijnen overal in Europa betaalbaar te houden.

Het wordt tijd om de schaalgrootte van de Europese Unie optimaal te benutten in het farmaceutische beleid.
Cindy Franssen
Europees Parlementslid (CD&V)

Innovatieve medicijnen zoals vaccins ontwikkelen in Europa is een must. Er komen gerichte stimulansen voor onderzoek naar generische medicijnen, behandelingen van kanker en zeldzame ziektes. 'Het wordt tijd om de schaalgrootte van de Europese Unie optimaal te benutten in het farmaceutische beleid', reageert Europees Parlementslid Cindy Franssen (CD&V).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud