Merkels CDU wil Duitse schuldenrem niet lossen

In het Duitse parlement stoot minister van Financiën Olaf Scholz op het veto van de CDU. ©Bernd von Jutrczenka/dpa

De CDU, de Duitse christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkel, kondigde donderdag aan dat ze het voorstel om de 'Schwarze Null' overboord te gooien niet steunt.

De Duitse minister van Financiën, de sociaaldemocraat Olaf Scholz, kondigde woensdag een tijdelijke opschorting van de Duitse schuldenrem aan, beter bekend als de Schwarze Null. Daar willen de Duitse christendemocraten niet van weten, verklaarde CDU-parlementslid Eckhardt Rehberg een dag later op de Duitse radio.

'De grondwet is geen winkel', zei Rehberg. Zijn fractie in het Duitse parlement zal tegen elk voorstel stemmen dat de schuldenbeperking opheft. Die maatregel is volgens Scholz nochtans nodig om de Duitse economie niet in een recessie te doen belanden. Het opheffen van de schuldenrem zou het mogelijk maken om meer geld in de economie te pompen door regionale overheden toe te laten meer geld uit te geven.

De grondwet is geen winkel.
Eckhardt Rehberg
CDU-parlementslid

Om zijn plannen door te drukken heeft Scholz een tweederdemeerderheid nodig in zowel de Bundestag, het Duitse parlement, als in de Bundesrat, het vertegenwoordigend orgaan van de deelstaatregeringen. Daar stoot hij nu op het veto van de CDU. 

De rem op de schulden die de overheid kan aangaan is wettelijk vastgelegd in Duitsland. De zwarte nul garandeert een begrotingsevenwicht door erover te waken dat de uitgaven en de inkomsten elkaar in evenwicht houden. De bijkomende schulden mogen jaarlijks niet meer dan 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen.

Een eventuele versoepeling ervan zou het Duitse budget nochtans niet meteen pijn doen, want Duitsland liet vorig jaar een begrotingsoverschot van 1,9 procent van het bbp optekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud