Advertentie

Michel ziet kansen akkoord CETA slinken

©BELGA

Premier Charles Michel toonde zich vanmorgen erg pessimistisch over de kansen om op de valreep CETA, het geplande handelsakkoord tussen Canada en de EU, nog te redden. 'De standpunten worden harder'.

De eersteminister zei bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel dat hij 'niet gerustgesteld' was door de laatste gesprekken met Wallonië om alsnog een akkoord te bereiken over CETA. 'Ik heb de indruk dat een radicalisering is van de onderhandelingsposities', aldus Michel.

'We hebben vannacht geprobeerd formules te zoeken en oplossingen. Zelf heb ik telefonisch contact gehad met Justin Trudeau - de Canadese eersteminister - om te bekijken welke mogelijkheden we nog hebben om rekening te houden met de uitgesproken bekommernissen'.

Zolang men aan tafel zit heeft, moet men de echte wil hebben om een oplossing een kans te bieden. Dat is mijn wens, maar om eerlijk te zijn, ik ben helemaal niet gerustgesteld.
Charles Michel
Belgisch premier

Michel zei wel dat de dialoog niet was afgebroken, maar dat het moment van de waarheid dichterbij kwam. 'Zolang men aan tafel zit heeft, moet men de echte wil hebben om een oplossing een kans te bieden. Dat is mijn wens, maar om eerlijk te zijn, ik ben helemaal niet gerustgesteld', voegde hij er aan toe.

Juncker ziet geen impasse

Waals minister-president Paul Magnette. ©AFP

Die uitspraken van Michel werden opgetekend door de agentschappen AFP en Belga. Het Nederlandse agentschap ANP legt een iets andere nuance en schrijft dat Michel sprak van 'hoop op een positieve oplossing de komende uren' en dat hij 'geen olie op het vuur wil gooien'.

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, ontkende dat er sprake is van een impasse.

Paul Magnette

Paul Magnette, de minister-president van het Waalse gewest, zette in de voormiddag zijn gesprekken voort met leden van de Europese Commissie en met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland.

De Waalse bezorgdheid betreft het mechanisme van de arbitrage en de manier waarop kan vermeden worden dat CETA door niet-Canadese bedrijven gebruikt zou kunnen worden om te profiteren van de voordelen van het verdrag. Magnette twijfelt ook aan de juridische waarde van de documenten die Wallonië wat dat betreft de nodige garanties moeten bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud