Monti en Rajoy staan voor cruciale ontmoeting

De Italiaanse premier Mario Monti en zijn Spaanse evenknie Mariano Rajoy staan voor een cruciale ontmoeting.

Mario Monti schuimt Europa af op zoek naar een medicijn voor de eurocrisis. De Italiaanse premier moet vooral hopen op Spaanse inschikkelijkheid om zijn missie te doen slagen. De Spaanse premier Rajoy zal dus de internationale voorwaarden voor noodhulp moeten aanvaarden.

Mario Monti lijkt zich steeds meer op te werpen als de crisisbemiddelaar van Europa. Woensdag gaat hij de confrontatie aan met de onverzettelijke Finnen en donderdag staat een onderonsje gepland met de Spaanse premier Mariano Rajoy. Afgelopen weekend had hij de Duitse kanselier Angela Merkel al opgebeld in haar vakantieoord in Zuid-Tirol voor spoedoverleg over de eurocrisis. Dindsag was de eerste halte van zijn rondje pendeldiplomatie Parijs. 

De hamvraag luidt welk medicijn voor de eurocrisis Monti aan de man probeert te brengen. Vorige week had het er alle schijn van dat de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, soelaas zou bieden door opnieuw schuldpapier van probleemlanden uit de eurozone op te kopen.

Maar de Duitsers verzetten zich nu al vijf dagen hardnekkig tegen die optie. Gisteren duwden de Bundesbank en enkele politici uit de regeringspartijen de hakken nog wat dieper in het zand en riepen ze nog eens luid ‘nein’.

Spanje

Om zijn missie te doen slagen lijkt Monti dan ook overgeleverd te zijn aan de welwillendheid van zijn Spaanse evenknie, die hij donderdag ontmoet. Die zette tot nu toe al zijn geld in op een actie van de ECB en weigerde stellig die andere optie - aankloppen bij het tijdelijke Europese noodfonds EFSF - zelfs maar te overwegen.

Als Monti Rajoy op andere gedachten kan brengen, zou het EFSF op vrij korte termijn Spaans schuldpapier kunnen aankopen op de primaire markt. Madrid weigert tot nu toe in dat scenario te stappen omdat aan dergelijke steun in principe extra macro-economische voorwaarden verbonden zijn. Rajoy is er ook als de dood voor dat zijn land in dat scenario onder curatele van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds komt te staan.

Bondskanselier Angela Merkel moet immers de aankopen van schuldpapier van probleemlanden in Duitsland verkocht krijgen. Daarvoor moet ze kunnen aantonen dat de schuldfinanciering niet zonder voorwaarden gebeurd.

Een Spaanse hulpvraag aan het EFSF maakt dus de aankoop van schuldpapier mogelijk, omdat het Duitsland toelaat zijn geweten te sussen. In ruil voor de noodhulp moet Spanje de besparingen dan nog opdrijven. Het Spaanse onderwijs en de gezondheidzorg zullen dan opnieuw in het vizier komen.

Als Rajoy voor die optie kiest, riskeert hij een open oorlog met de 17 regio’s in zijn land. Want onderwijs en gezondheidszorg vallen onder hun bevoegdheid. Om aan de strenge begrotingseisen van Madrid te voldoen, knipten de regio’s de afgelopen maanden al fors in de budgetten voor die twee sectoren. Volledige afdelingen van ziekenhuizen sloten de deuren. En in het onderwijs is het meest elementaire les- materiaal vaak niet meer aanwezig.

Franse vrienden

De eerste halte op de minitrip van Monti was Parijs. De Franse president François Hollande dekte maar wat graag een tafel in het Élysée voor een lunch met zijn ‘partner in crime’. Sinds de socialist half mei zijn intrek nam in het presidentiële paleis aan de rue du Faubourg Saint-Honoré smeedden Monti en Hollande een hecht front. Ze vonden elkaar niet alleen in hun streven naar een Europees groeipact, maar ook in de overtuiging dat de eurolanden die fors besparen en hervormen op Europese steun moeten kunnen rekenen om onder de druk van de financiële markten uit te komen.

Met het bezoek aan Parijs heeft Monti meteen ook de enige gemakkelijke etappe op zijn Europese odyssee achter de rug. De confrontatie vandaag met eurocommissaries Olli Rehn en met de Finse eerste minister Jyrki Katainen en de Spaanse premier Rajoy beloven moeizamer te verlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud