'Moskou denkt aan invoerverbod voor auto's'

Een Audi-showroom in Moskou ©Bloomberg

Rusland heeft zijn antwoord al klaar mocht het Westen de economische sancties aanscherpen. Volgens de krant Vedomosti denkt Moskou in dat scenario aan een invoerverbod op Europese en Amerikaanse wagens.

Terwijl Rusland en Oekraïne zondagavond in Berlijn vijf uur lang aan tafel zaten om een uitweg te vinden voor het oorlogsgeweld in het oosten van de Oekraïne, lijken de over en weer vliegende economische sancties een eigen leven te beginnen leiden.

De Europese Unie meet nog de schade op na het invoerverbod op een reeks landbouwproducten dat Moskou eerder deze maand afkondigden, maar Rusland zou nu al de volgende stap in de steigers te zetten. 

Volgens de Russische krant Vedomosti zou het gaan om een invoerverbod op Europese en Amerikaanse auto's. Het verbod zou wel alleen gelden voor de invoer. Westerse auto's die in Rusland geproduceerd worden, zouden buiten het verbod vallen. Onder meer Ford, Volkswagen en Renault hebben fabrieken in het land.

Net als bij het invoerverbod op levensmiddelen lijkt Moskou met het mogelijke nieuwe invoerverbod in belangrijke mate in eigen vlees te snijden. Voor de autoverkoop is Rusland in belangrijke mate op invoer aangewezen: volgens Vedomosti vertegenwoordigen import 27 procent van alle autoverkopen in het land, voor vrachtwagens en bussen is dat respectievelijk 43 en 13 procent.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud