Nederland groeit voor eerst sinds 2011

De Nederlandse premier, Mark Rutte, kreeg vrijdagmorgen goed nieuws over 's lands economie. ©ANP

De Nederlandse regering kreeg vrijdagmorgen een opsteker van jewelste. De vijfde economie van de eurozone wist vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer te groeien.

De Nederlandse premier, Mark Rutte, heeft vrijdagmorgen wellicht met een glimlach om de mond de mededeling gelezen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Want uit de berekeningen van de CBS-cijferaars bleek dat de 's lands economie tijdens de laatste drie maanden van 2014 een flink tussenspurtje plaatste.

'Uit de eerste berekeningen van de economische groei blijkt dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2014 met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder', luidde het. In de periode juli-september was sprake van een klim van 0,2 procent van het bruto binnenlands product.

Consumptie

Het CBS wijst erop dat die groei breed gedragen werd. 'Deze groei is te danken aan meer export, hogere investeringen en meer consumptie door consumenten', verduidelijkte het bureau voor de statistiek. De consumptie van de overheid kromp evenwel licht.

0,5 procent
De Nederlandse economie dikte in het vierde kwartaal van 2014 met 0,5 procent aan.

Volgens het CBS hoeft het niet te verbazen dat gezinnen tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar het geld behoorlijk lieten rollen. 'De werkgelegenheid trok flink aan (+42.000 in het vierde kwartaal) en de woningmarkt herstelde. Daardoor gaven consumenten meer uit aan meubels en elektrische apparaten.' De Nederlanders kochten tijdens de eindejaarsperiode ook meer fietsen. 'Want ze konden voordelig een fiets aanschaffen op kosten van de zaak', verduidelijkte het CBS.

Export

De export ging ook fluks hoger. 'Nederland exporteerde beduidend meer vervoermiddelen, metaal(producten) en machines', stelde het CBS. Ook de uitvoer van voeding en chemische producten nam toe. Onze noorderburen wisten evenwel minder aardolie- en agrarische producten te slijten in het buitenland.

Dankzij de sterke prestaties in het vierde kwartaal van vorig jaar wist de Nederlandse economie in 2014 met 0,8 procent te groeien. In 2013 was nog sprake van een krimp met 0,7 procent. In 2012 kromp de vijfde economie van de eurozone zelfs met 1,6 procent.

Ondernemers

'Deze cijfers tonen aan dat we de stijgende lijn weten vast te houden. De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie verder op gang komt', reageerde de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp.

De VVD-minister benadrukte dat het vooral de ondernemers zijn die de economische groei met investeringen en export aanjagen. 'Met steun vanuit het kabinet zetten ondernemers er stevig de schouders onder. Nu is het zaak om ambitie te blijven tonen en ruim baan te bieden aan ondernemerschap. Zo pakken we door met het economisch herstel, vinden meer mensen werk en versterken we onze economie.'

Met een vierdekwartaalgroei van 0,5 procent doet Nederland maar net iets minder goed dan Duitsland. De grootste economie van de eurozone klokte tijdens de laatste drie maanden van 2014 af op een groei van 0,7 procent. De Nederlandse en Duitse cijfers zijn een pak beter dan de Franse. De tweede economie van de eurozone trappelde eind vorig jaar ter plaatse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud