opmerkelijk

Nederland heeft 11,3 miljard euro op overschot

De Nederlandse regeringsleider Mark Rutte kan een erg positief financieel rapport voorleggen. ©ANP

De overheidsschuld bij onze noorderburen daalde bovendien, tot 52 procent van het bbp.

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een overschot op de begroting behaald van 11,3 miljard euro. Dat komt overeen met 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Dat is een hoger overschot dan waar het kabinet-Rutte in de laatste zogenaamde Miljoenennota op rekende.

De inkomsten stegen met 4,7 procent, vooral door een stijging van de opbrengsten uit belastingen die 14 miljard euro hoger uitvielen dan een jaar eerder. Dat kwam voor een groot deel door de btw, vennootschapsbelasting en de loon-en inkomstenheffing. Er was ook een eenmalige meevaller. De megaschikking van ING wegens zijn falend antiwitwasbeleid leverde de schatkist bijna 800 miljoen op.

De uitgaven stegen met 4,1 procent. De overheid gaf meer uit aan lonen en zorg. De overheidsschuld daalde, net als de jongste jaren, en kwam uit op 52,4 procent van het bbp. Dat is ruim 405 miljard euro, oftewel ruim 23.000 euro per inwoner.

Belgiƫ

Het is het tweede jaar op rij dat Nederland een overschot in de boeken zet. Het contrast met ons land is groot. Belgiƫ boekte vorig jaar een tekort van 3,6 miljard euro of 0,8 procent van het bbp. Maar dat is deels toe te schrijven aan een eenmalige ingreep van de regering, waardoor bedrijven en zelfstandigen sneller voorafbetalingen deden.

Voor dit jaar wordt in ons land een tekort van 7,7 miljard euro verwacht. Bovendien zit de Belgische overheidsschuld boven 100 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud