Nederland schrapt geplande verlaging winstbelasting

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra presenteerde gisteren op Prinsjesdag het koffertje met de rijksbegroting. ©ANP

Het geld klotst tegen de plinten in Nederland. Maar bij de presentatie van de begroting voor 2020 geeft de regering-Rutte een ‘winstwaarschuwing’.

‘We willen toch niet als België eindigen?’, riep de Nederlandse premier Mark Rutte toen hij twee jaar geleden onder vuur lag voor zijn plan om de dividendbelasting af te schaffen. Volgens critici ontpopte hij zich met de maatregel - kostprijs: een slordige 2 miljard euro per jaar - tot de loopjongen van multinationals als Unilever, Shell en Philips. De regering had evengoed de belastingen voor de ‘hardwerkende Nederlander’ kunnen verlagen.

Anno 2019 heeft zich in Den Haag een revolte voltrokken. Want in de presentatie van de begroting - die gisteren plaatsvond op Prinsjesdag, de start van het parlementaire jaar - stond de middenklasse centraal. Die gaat er volgend jaar 2,4 procent op vooruit in koopkracht. Dat is een forse verbetering: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde vorige week nog dat de koopkracht in 2018 met een magere 0,3 procent was gestegen.

Tegelijkertijd richt de regering het vizier op de multinationals. Nadat Rutte, een liberaal, vorig jaar al de geplande afschaffing van de dividendbelasting had begraven, schrapt hij nu ook de aangekondigde verlaging van de winstbelasting. Bovendien sluit hij een achterpoortje zodat multinationals voortaan buitenlandse verliezen niet meer kunnen aftrekken en dus belasting betalen over hun volledige winst. En dan is er nog de nieuwe CO2heffing die de industrie moet ophoesten.

Flexjobs

Door de burger voorrang te geven op multinationals hoopt Rutte de onvrede weg te masseren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, gepland voor de lente van 2021. De doorsnee Nederlander klaagt al langer dat hij nauwelijks iets voelt van de economische hoogconjunctuur. Terwijl de overheid een begrotingsoverschot van 11,5 miljard boekte, sukkelden velen in slecht betaalde flexjobs, ging de pensioenleeftijd omhoog en werden zorg en huisvesting een pak duurder.

De vakbond CNV reageerde tevreden op de koerswijziging van de regering maar beklemtoonde dat de extra’s voor de middenklassen een wassen neus zijn zolang Nederland ‘verslaafd blijft aan flexwerk’. Een kwart van alle werkenden heeft een onzeker contract. Bij de vakbond FNV was te horen dat ‘een vaste baan opnieuw de norm moet worden’. De organisatie legde bovendien de eis voor een loonsverhoging van 5 procent op tafel.

De regering waarschuwde overigens dat er een fase van gematigder groei aankomt. Als open economie is Nederland extra gevoelig voor handelsconflicten en de brexit. ‘Daarmee geldt zowel voor de korte als de lange termijn een winstwaarschuwing’, zei koning Willem-Alexander. Om het land te wapenen voor de toekomst komt het kabinet begin volgend jaar met de opzet voor een investeringsfonds van ‘tientallen miljarden’, meldde minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij wil gebruikmaken van de ‘merkwaardig lage rente’ die de staat betaalt.

In zijn troonrede benadrukte koning Willem-Alexander dat het Nederland nog altijd voor de wind gaat. ‘Niet eerder hadden zoveel mensen betaald werk. De staatsschuld is onder controle en de lasten kunnen omlaag.’

Maar hij zei ook dat de economische cijfers niet het hele verhaal vertellen. ‘Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model.’ Het leek alsof Rutte, die de pen vasthield bij het schrijven van de troonrede, een mea culpa sloeg voor de harde liberale koers van de jongste jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud