Advertentie

Nederland wint economische derby tegen België

©BELGA

In de economische derby der Lage Landen klopt Nederland de Belgische buur met overtuigend gemak.

'Vertrouwen in de toekomst', luidt het motto van het regeerakkoord dat de Nederlandse liberaal Mark Rutte dinsdagmiddag presenteerde. 'We hebben gekozen voor groei en vooruitgang', zei hij op een persconferentie. 'Wij hebben een pakket gemaakt dat er in zijn geheel voor zorgt dat alle mensen in Nederland erop vooruitgaan.'

Sowieso kan Nederland een sterker economisch rapport voorleggen dan België. Een overzicht.

De Nederlandse economie kreeg een paar jaar geleden rake klappen door de crisis terwijl de impact op de Belgische groei beperkt bleef. Maar inmiddels hebben de noorderburen zich weer naar vooraan geworsteld in het Europese peloton. Het bruto binnenlands product groeide in 2015 en 2016 telkens meer dan 2 procent.

In het tweede kwartaal van 2017 verrasten de Nederlanders met een groei van 1,5 procent, de sterkste prestatie in tien jaar. Het land deed het daarmee bijna vier keer beter dan België, dat bleef steken op 0,4 procent. Jaar op jaar was in Nederland sprake van 3,8 procent groei, tegenover 1,4 procent in België.

Ook de Nederlandse arbeidsmarkt draait als een tierelier. De werkloosheidsgraad ligt er altijd al beduidend onder die in België. Maar door de aanzwengelende economie groeide de kloof de afgelopen jaren opmerkelijk. Terwijl de Nederlandse werkloosheidsgraad richting 5 procent dook, slaagde de regering-Michel er onvoldoende in jobs te creëren.

De uitstekende prestaties zijn ook af te lezen in de Nederlandse begroting. Den Haag slaagde erin dit jaar een begrotingsoverschot te boeken, terwijl de Belgische begrotingscijfers nog stevig in het rood zitten. Het Nederlandse overschot was vooral het gevolg van de ingrijpende hervormingen die het land de voorbije jaren doorvoerde. Die lijken de groeikracht van de Nederlandse economie alleen maar te hebben verhoogd.

De Nederlandse staatsschuld zakt dit jaar netjes onder 60 procent van het bbp, waarmee het land zich schikt naar de normen van het Verdrag van Maastricht. België daarentegen is een van de slechtste leerlingen met een staatsschuld van zowat 105 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud