Advertentie

Nederland ziet kloof met Duitsland oplopen

(foto photonews)

De Nederlandse economie kreeg in het derde kwartaal een mokerslag. De kloof met oosterbuur Duitsland - die Nederland vroeg zo nauw schaduwde - neemt hand over hand toe.

De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal 1,1 procent. Dat is een forse slag voor de Nederlandse economie, die in het tweede kwartaal nog uit de rode cijfers bleef, zij het dat het voorlopige cijfer van 0,2 procent groei in het tweede kwartaal nu wordt bijgesteld tot een minieme 0,1 procent.

Tegenover het derde kwartaal van 2011 gaat het bruto binnenlands product er al met 1,6 procent op achteruit. In het tweede kwartaal beliep de jaar-op-jaardaling 0,4 procent.

Dat het niet goed gaat met de Nederlandse economie was verwacht, gezien de al langer zichtbare daling van het vertrouwen van zowel ondernemingen als consumenten.

Nederland ziet de kloof met Duitsland zo weer fors toenemen. Sinds de start van de crisis is de gemiddelde Nederlander nog altijd 3 procent armer, terwijl de Duitser ondanks een scherpe terugval in 2008/2009 2 procent rijker is. Vooral de voorbije twee jaar neemt de kloof toe, vooral als gevolg van de zware huizencrisis in Nederland (zie grafiek onderaan). De kloof is opmerkelijk, want jarenlang schaduwde de Nederlandse economie als 'zeventiende deelstaat van Duitsland' de Duitse.

De voor seizoenseffecten gecorrigeerde werkloosheidsgraad nam in oktober tot 6,8 procent toe, tegen 6,6 procent in september 2012 en 5,8 procent in oktober 2011.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud