Advertentie

Nederlandse begroting uit het rood

De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, kon donderdag een begrotingsoverschot bekendmaken. ©AP

Het Nederlandse kabinet heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2008 een overschot op de begroting geboekt.

De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, kon de Tweede Kamer donderdag positief nieuws melden. Het kabinet wist 2016 af te sluiten met een overschot van 200 miljoen euro op de begroting.

Het overschot is te danken aan de totale belasting- en premieontvangsten, die vorig jaar flink hoger uitvielen dan verwacht. Den Haag wist 3,1 miljard euro meer te innen. Tegelijkertijd gaf de ploeg van de rechtsliberale premier Mark Rutte 0,2 miljard euro minder uit.

Eerste overschot sinds 2008

'Dit is goed nieuws. Het betekent dat we er de komende jaren nog beter voorstaan', verklaarde Dijsselbloem. In 2008 was er voor het laatst sprake van een begrotingsoverschot. Het geld zal worden gebruikt om de staatsschuld te drukken.

'Het is echt wel historisch. Het gebeurt niet vaak dat we een overschot hebben', merkte de sociaaldemocraat Dijsselbloem op. Volgens hem herstelt de economie 'nu heel sterk'.

Meevaller voor regering-Rutte

In de Najaarsnota, een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar, hield de regering eind vorig jaar nog rekening met een begrotingstekort van 3,1 miljard euro. Het gaat om voorlopige cijfers, maar de kans dat de definitieve cijfers veel afwijken is volgens de PvdA'er klein.

Het is echt wel historisch. Het gebeurt niet vaak dat we een overschot hebben.
Jeroen Dijsselbloem
Nederlands minister van Financiën

Eind volgende maand komt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek met de definitieve cijfers. Dan zijn ook de resultaten bekend van provincies, gemeenten en waterschappen, die deel uitmaken van het totale overheidssaldo.

De cijfers lijken aan te geven dat het snoeiwerk van de Nederlandse regering van de afgelopen jaren rendeert. Daarnaast profiteert Nederland van de aantrekkende economie. Die leidt tot meer banen en meer consumptie, waardoor de overheid extra fiscale inkomsten kan incasseren.

Nieuwe regering kan meer uitgeven

Door de goede cijfers kan de komende jaren meer geld worden uitgegeven door het nieuwe kabinet dat na de parlementsverkiezingen van 15 maart zal aantreden. 'Er is de komende jaren ruimte voor nieuw beleid', meent Dijsselbloem.

Nederland is niet de enige EU-lidstaat die donderdag met mooie begrotingscijfers kon uitpakken. Ook Duitsland deed dat. Onze oosterburen sloten 2016 af met een overschot van 23,7 miljard euro op de begroting.

De twee landen krijgen van de Europese Commissie al langer het verwijt dat ze te zuinig zijn. Om de Europese economie aan te zwengelen zouden de twee meer moeten investeren, stelt Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud