Advertentie

Nederlandse economie houdt stevig groeitempo vast

De handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump met China weegt nog niet echt op de Nederlandse economie. Die groeit al drie kwartalen op rij met 0,5 procent. ©EPA

Toegenomen investeringen en de uitgaven van consumenten stuwden de economie bij onze noorderburen vooruit. Maar door een chaotische brexit kan het tij snel keren, waarschuwen economen.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid tegenover de voorgaande drie maanden. Daarmee steeg het bruto binnenlands product (bbp) even hard als in de voorgaande twee kwartalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 1,8 procent. Ter vergelijking: de Belgische economie groeide in de periode april-juni kwartaal op kwartaal met maar 0,2 procent, net als de eurozone.

De Nederlandse groei kwam onder andere door toegenomen investeringen en uitgaven van consumenten. Dat meer werd geïnvesteerd, is vooral te danken aan hogere uitgaven voor gebouwen, vervoersmiddelen en machines.

Daarnaast besteedden consumenten 1,7 procent meer dan een jaar eerder. Ze gaven meer uit aan elektronica, kleding en spullen voor de inrichting van hun huis.

Handelsoorlog

'Het afgelopen kwartaal laat zien dat de Nederlandse economie nog niet zwaar te lijden heeft gehad onder de handelsoorlog, de brexitperikelen of de afkoelende wereldeconomie', stelt de hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen.

0,5%
Economische groei
De Nederlandse economie groeit al drie kwartalen op rij met 0,5 procent.

De puike Nederlandse cijfers staan in contrast met de situatie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In die landen was in de periode april-juni sprake van een krimp op kwartaalbasis.

De internationale handel droeg in tegenstelling tot het eerste kwartaal positief bij aan de Nederlandse groei. De export steeg met 3 procent tegenover een jaar eerder, wat een sterkere stijging is dan de import. Dat komt vooral doordat er meer diensten over de grens werden geleverd en er meer geïmporteerde producten werden uitgevoerd.

Donkere wolken

'Maar de donkere wolken zijn nog zeker niet weg. Het is alleen nog moeilijk te zeggen wat de gevolgen gaan zijn', zegt Van Mulligen. De kwakkelende Duitse economie is bijvoorbeeld al terug te zien in de industrie. Die voerde de productie minimaal op. Ook de uitvoer van producten van Nederlandse makelij nam af.

Als het in het VK veel slechter gaat na de brexit, is de binnenlandse bijdrage alleen niet genoeg zijn om onze economie aan de praat te houden.
Peter Hein van Mulligen
Hoofdeconoom CBS

Daarnaast kan de handelsoorlog volgens Van Mulligen indirect nadelige gevolgen hebben voor Nederland, bijvoorbeeld als China minder importeert bij belangrijke handelspartners.

Veel hangt volgens de hoofdeconoom af van de afwikkeling van de brexit. Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een belangrijke handelspartner van België, maar ook van Nederland. Een chaotisch vertrek uit de Europese Unie kan voor onze noorderburen schadelijk uitpakken. 'Als het daar veel slechter gaat, is de binnenlandse bijdrage alleen niet genoeg om onze economie aan de praat te houden', waarschuwt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud