Nederlandse economie houdt verrassend stand

Vooral de Nederlandse uitvoer houdt de economie op koers (foto: HH)

De Nederlandse economie verraste in het tweede kwartaal met groei. De stevige uitvoer compenseerde de krimpende gezinsconsumptie en de crisis in de bouw.

Nederland, de vijfde economie van de eurozone, zette economen over het tweede kwartaal een neus. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg net als over het eerste kwartaal 0,2 procent, terwijl economen een krimp met 0,3 procent verwachtten.

Daardoor vertraagde de krimp jaar op jaar van 1 naar 0,5 procent. Wel blijft de Nederlandse consument als gevolg van de huizencrisis en de sanering die de Nederlandse overheid doorvoert, de vinger op de knip houden. De gezinsconsumptie kromp jaar op jaar 1,3 procent.

De uitvoer steeg daarentegen jaar op jaar 3,6 procent. De 'number crunchers' van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nuanceren die prestatie wel, aangezien Nederland vooral scoort als doorvoerland: 'De wederuitvoer, waaraan Nederland relatief minder verdient, groeit sneller dan de uitvoer van producten van eigen bodem', klinkt het.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud