Advertentie

Nieuw 50 eurobiljet is harde noot voor fraudeurs

Het nieuwe biljet van 50 euro zit vanaf dindag in de geldautomaten in de hele eurozone. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank brengt vanaf dinsdag een update van het meest gebruikte en meest vervalste eurobiljet in omloop.

Acht miljard briefjes van 50 euro zijn in Europa in omloop. Dat is meer dan alle briefjes van vijf, tien en twintig euro samen. Maar die populariteit maakt het ook het meest nagemaakte biljet

Het nieuwe 50-eurobiljet zit vanaf morgen in de geldautomaten.

De Europese Centrale Bank bindt daarom de strijd aan met fraudeurs met een nieuw, stevig beveiligd biljet. Dat zit vanaf morgen in de bankautomaten en moet op termijn alle huidige briefjes vervangen. Tussen 2013 en 2015 werden ook al de 5, 10 en 20 eurobiljetten vervangen. 

De ingreep moet het voor handelaars gemakkelijker maken vals geld uit omloop te halen. De ingreep zal hier en daar ook nieuwe apparatuur vereisen om biljetten te controleren. De meeste apparaten om vals geld te herkennen kunnen weliswaar makkelijk worden aangepast. Maar sommige kleinere detectietoestellen zullen moeten worden vervangen. 

©Nederlandse Nationale Bank

1. In de rand van het biljet zijn een aantal schuine lijntjes in reliƫf gedrukt. Die maken het voor blinden en slechtzienden makkelijker om het biljet te herkennen.

2. In het portretvenster is een doorzichtig portret van de Griekse mythologische figuur Europa te zien. Die figuur komt ook terug op de strook aan de rechterkant van het biljet. 

3. Het smaragdgroene cijfer '50' verandert van kleur als u het biljet op en neer beweegt. Het groen kleurt dan gaandeweg naar diepblauw. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud