Noodfonds ESM krijgt rol bij afwikkelen zombiebanken

Eurogroep-voorzitter Paschal Donohoe. ©BELGAIMAGE

De ministers van Financiën van de eurozone hebben maandagavond een akkoord bereikt over de hervorming en versterking van het ESM-noodfonds.

Dat crisisfonds, dat in volle eurocrisis via een apart verdrag tussen de eurolanden is opgericht, kan nu enkel lenen aan lidstaten in problemen. Een verdragswijziging moet van het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) ook een ultiem vangnet maken voor de afwikkeling van probleembanken.

Over die hervorming is er eigenlijk al een jaar een akkoord. Maar de Italiaanse regering durfde toen die beslissing niet te bekrachtigen. Het Europese noodfonds heeft in de zuidelijke lidstaten een kwalijke reputatie. Tegenover een lening van het ESM staan zware hervormingen. Het noodfonds stelde deze lente 240 miljard euro preventieve kredietlijnen ter beschikking aan eurolanden om de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis te counteren. Hoewel er nauwelijks voorwaarden verbonden zijn aan die kredietlijnen, ging geen enkel land tot nog toe in op die hulplijn.

De Italiaanse minister van Financiën, Roberto Gualtieri, ging maandagavond wel akkoord met de ESM-hervorming. De ondertekening van het nieuwe ESM-verdrag volgt in januari. Daarna moeten alle eurolanden de hervorming ratificeren.

We willen niet dat falende banken de financiële stabiliteit bedreigen.
Paschal Donohoe
Voorzitter Eurogroep

De ministers van de eurozone beslisten om het bankenvangnet al begin 2022 in te voeren. 'We willen niet dat falende banken de financiële stabiliteit bedreigen', zei Eurogroep-voorzitter Paschal Donohoe. De Duitse minister Olaf Scholz eiste wel dat de zuidelijke banken hun oude probleemleningen serieus reduceren. De coronacrisis zal immers overal tot een toename van het aantal niet-terugbetaalde leningen leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud