Advertentie

Nooit waren meer Duitsers aan de slag

In Berlijn gaan ze een vrolijke kerst tegemoet: nog nooit waren er meer Duitsers aan de slag. ©REUTERS

De Duitse economische motor mag dan wel sputteren, toch waren er nog nooit zo veel Duitsers aan de slag. In oktober steeg het aantal werkenden in de Bondsrepubliek boven de 43 miljoen uit. Het land telt bovendien bijna de helft minder werklozen in vergelijking met tien jaar geleden.

Terwijl de economie haast nergens in Europa uit het slop geraakt, floreert de Duitse arbeidsmarkt. In oktober waren er net iets meer dan 43 miljoen Duitsers aan het werk. Dat zijn er 110.000 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het in Wiesbaden gevestigde bureau voor statistiek.

Het aantal werklozen is dan weer gedaald tot het laagste niveau in drie jaar. In november zaten ongeveer 2,7 miljoen mensen zonder werk. In vergelijking met vorig jaar zijn er 89.000 Duitsers minder op zoek naar een baan, zo meldt de Bundesagentur für die Arbeit. De voor seizoensinvloeden gezuiverde werkloosheidsgraad daalt naar 6,6 procent, het laagste peil sinds de hereniging.

'Volledige werkgelegenheid'

‘Ondanks de beperkte economische groei is de evolutie op de arbeidsmarkt gunstig’, stelde Frank-Jürgen Weisse, de chef van het Duitse arbeidsbureau. De economische motor sputtert onder meer als gevolg van de sancties die de Europese Unie aan Rusland oplegde en de tegensancties die de Russen hebben genomen.

Iets meer dan een week geleden liet Weisse al verstaan dat Duitsland afstevent op een volledige werkgelegenheid.

Europa's zieke man

De evolutie is opvallend, want in 2003 telde Duitsland nog vijf miljoen werklozen. Het land werd toen omschreven als de zieke man van Europa. Maar door de diepgaande arbeidsmarkthervormingen, die de sociaaldemocraat Gerhard Schröder inzette, kwamen onze oosterburen erweer bovenop.

De hervormingen, waarmee onder meer mini-jobs werden ingevoerd, zijn evenwel niet onomstreden. De kritiek luidt dat er een hele generatie van werkende armen werd gecreëerd. De huidige regering-Merkel probeert daar iets aan te doen via de invoering van een bindend minimumuurloon van 8,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud