OESO zet schaar in groeiprognose eurozone

De fabriek van Audi in Vorst. ©Photo News

De denktank roept Europese overheden op te hervormen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de groeiverwachting voor de eurozone verlaagd van 1,8 procent naar 1 procent. Een forse knip, waarmee de denktank in verhouding tot de consensus - een groei van 1,4 procent - erg somber is.

Ook de prognose van de wereldwijde groei wordt gekort. De OESO voorspelt dat de wereldeconomie met 3,3 procent groeit. Eerder voorspelde de organisatie een groei van 3,5 procent in 2019.

Auto-industrie

De internationale instelling, waarin vooral rijke, ontwikkelde land actief zijn, ziet de wereldwijde handelsspanningen als een groot risico voor de Europese economieën, zelfs als de VS en China spoedig een akkoord zouden bereiken. Zo is het nog niet duidelijk of de VS importheffingen zullen invoeren op Europese auto's. Als dat zou gebeuren, zou de auto-industrie in Europa - en daarmee de hele economie - een forse klap krijgen.

De OESO zegt wel dat Europese landen niet machteloos hoeven toe te kijken. Ze kunnen maatregelen nemen om de groei te stimuleren. De landen moeten vooral hervormingen doorvoeren, zodat hun economieën wendbaarder worden. Landen met ruimte op de begroting kunnen publieke investeringen doen om de economie te stimuleren.

Ook hervormingen kunnen de groei stimuleren, maar het duurt even vooraleer de impact merkbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud