Advertentie

Olieprijs op hoogste peil van het jaar

Olieprijzen (pomp) ©Photo News

De olieprijs loopt maandag op door het escalerende conflict in Libië. De problemen in dat land komen bovenop een productiebeperking door de OPEC, de chaos in Venezuela en de sancties tegen Iran.

De prijs van een vat brent (Noordzee) olie is maandagmorgen opgelopen tot 70,67 dollar per vat.

Handelaars reageren vooral op het escalerende conflict in Libië. De krijgsheer Khalifa Haftar is daar bezig aan een opmars in een poging het hele land onder zijn bewind te krijgen. Op dit moment richt hij zijn pijlen op Tripoli, een belangrijke plek voor de uitvoer van olie. Hierdoor dreigt de uitvoer van olie uit het land stil te vallen. Oliehandelaren vrezen nu voor een lager wereldaanbod, wat de prijs doet stijgen. Libië voert dagelijks 800.000 vaten olie uit.

De olieprijs zit al maanden in de lift - en kende zijn beste kwartaal in tien jaar (+27%) - doordat het oliekartel OPEC de productie succesvol weet terug te schroeven, onder leiding van Saudi-Arabië. Naast de bewuste oliebeperkingen zijn er ook externe factoren die de productie van sommige OPEC-landen in de weg zitten. Zo is Venezuela door de interne chaos en de sancties van de VS niet in staat om voldoende olie te exporteren. Ook de export van Iran wordt door Amerikaanse sancties beperkt.

Terwijl de uitvoer van olie door OPEC-landen omlaag gaat, voeren de VS de olieproductie op. De hogere olieprijzen zorgen ervoor dat het aantal actieve olieplatformen in de VS afgelopen week met 15 steeg tot 831. Dat is de eerste toename sinds half februari.

De olieprijs krijgt ook een extra impuls doordat de vooruitzichten over de vraag naar olie iets zijn verbeterd ten opzichte van vorige week. De zorgen over de wereldwijde groeivertraging worden wat getemd door een zeer sterk Amerikaans banenrapport van afgelopen vrijdag over de maand maart na een relatief slecht rapport over de maand februari

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud