Paniekvoetbal over Europese steunplannen

Met haar reclamevideo zonder veel inhoudelijke informatie spant Ursula von der Leyen de lidstaten voor haar kar zonder veel voorafgaand overleg. ©REUTERS

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil een Europees systeem van werkloosheidsvergoedingen opzetten om bedrijven draaiende te houden. Intussen regent het voorstellen voor Europese steunfondsen.

Elke dag post Ursula von der Leyen een videoboodschap die aantoont hoe hard Europa aan het werk is. En het moet gezegd, de Europese Commissie trekt en sleurt aan de onwillige lidstaten.

Toch moeten woordvoerders van de Europese Commissie uitrukken om valse noten van hun Duitse topvrouw te nuanceren. Dat gebeurde afgelopen weekend nog, toen ze de door het Europese zuiden begeerde 'coronabonds', Europees schuldpapier, afdeed als een 'slogan'.

Er is ook onrust in de Commissie over de kleine kring vooral Duitse adviseurs rond von der Leyen. Zo kondigde ze in juli een Europees garantiesysteem aan van werkloosheidsvergoedingen. In haar video van woensdag was dat plots een Europese kopie geworden van de Duitse 'Kurzarbeit', een stelsel voor het subsidiëren van deeltijds werk zodat bedrijven niet dichtgaan. 

Dit is Europese solidariteit in actie.
Ursula von der Leyen
Voorzitter EU-Commissie

Von der Leyen doopte haar nieuwe instrument Sure en wil voor 100 miljard euro leningen uitschrijven aan de bedrijven in de brandhaarden van de coronacrisis.

De Commissievoorzitter kondigde boven op middelen uit de Europese begroting ook al 'garanties van alle lidstaten' aan om een hefboomeffect te creëren en zo aan de 100 miljard te komen. 'Dit is Europese solidariteit in actie,' zei ze trots tegen de camera.

Coronafondsen alom

Maar met haar reclamevideo zonder veel inhoudelijke informatie spant von der Leyen de lidstaten voor haar kar zonder veel voorafgaand overleg. En meerdere bronnen bevestigen intussen dat de Commissie intern nog hard aan het schaven is aan het plan.

Het voorstel, dat pas donderdag aan de pers en buitenwereld wordt gepresenteerd, komt begin volgende week op de agenda van het overleg van EU-ministers van Financiën. Zij moeten een wapenarsenaal voorstellen aan de EU-leiders voor de gezamenlijke bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen.

Frankrijk stelde intussen zelf een tijdelijk coronareddingsfonds voor herstelmaatregelen in de Unie voor. Zelfs de zuinige Nederlandse premier Mark Rutte is bereid zijn fel geblutste blazoen in Europa als tegenstander van solidariteit op te poetsen met een fonds van 10 tot 20 miljard euro voor de meest getroffen landen - een transfer van 0,6 tot 1,2 miljard.

Von der Leyen beloofde intussen een herwerkt Europees meerjarenbudget. Het heeft veel weg van paniekvoetbal in een Unie waarvan het bruto binnenlands product door corona dit jaar een serieuze krimp tegemoetgaat. 

  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud